Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’li Uzmanlar Yıllardır Bu Kadar Bullish Olmamışlardı

Bank of America tarafından yapılan ankete göre finans sektöründeki uzmanlar Amerikan ekonomisinin yükseliş trendine gireceğini düşünüyorlar. Yeniden hisse piyasalarına yönelmeye başlayan bu uzmanlar; S&P500 Endeksi’yle ilgili oldukça bullish görüşlere sahipler.

ABD’nin dev bankası Bank of America 7-13 Ağustos tarihleri arasında 200’den fazla hedge fonunun katıldığı bir anket düzenledi. Yönetimi altında toplamda 500 milyar dolarlık varlık barındıran bu hedge fonları; Amerikan ekonomisinin ve piyasalarının geleceğine dair beklentilerini paylaştılar.

Ankette alınan sonuçlar ABD ekonomisi adına bir hayli olumluydu. Finans uzmanlarının bundan bir ay öncesine kadar sergiledikleri karamsar tavır, yerini bir az olsun daha iyimser bir tavra bırakmış gibi gözüküyor. Çünkü bu uzmanlar Koronavirüs yüzünden ağır yara alan ABD ekonomisinin hızlı bir şekilde toparlanabileceğini düşünüyorlar.

Beklentiler Oldukça Yüksek

ABD’deki S&P500 Endeksi bu yıl Koronavirüs nedeniyle ağır bir darbe aldı. Mart ayında Koronavirüs dalgasının şiddetlenmesiyle birlikte S&P500 adeta yere çakıldı. Fakat ABD’deki piyasalar aradan geçen bu birkaç ay içerisinde oldukça iyi toparlandılar. S&P500 bu süreç içerisinde %50’den fazla yükseldi ve yatırımcıları yeniden ümitlendirmeye başladı.

Bank of America’nın geçen ay düzenlediği ankete katılan finans uzmanlarının %47’si, ABD’deki hisse piyasalarının geleceğine dair bearish bir tavır sergiliyorlardı. Piyasaların yükselişe geçeceğine inananların oranı ise %40 seviyesindeydi. Fakat Bank of America’nın bu hafta yayınladığı ağustos ayı anketi sonuçlarına göre hedge fonlarının %46’sı bullish; %35’i bearish bir pozisyonda. Piyasanın gidişatını özellikle Koronavirüsün, ABD-Çin arasındaki gerginliğin ve ABD’deki başkanlık seçimlerinin etkileyeceği düşünülüyor.

piyasa-beklentileri
Bank of America’nın düzenlediği anketten bazı veriler

Bu finans uzmanlarına göre piyasalardaki iyileşme ekonomiye de yansıyacak. Hedge fonlarının %79’u Amerikan ekonomisinin önümüzdeki süreçte iyileşeceğini düşünüyor. Ankete katılan uzmanların %37’si ekonominin W şeklinde, %31’i U şeklinde, %17’si ise V şeklinde bir grafik çizmesini bekliyor.

Altın Olması Gerekenden Daha Değerli

ABD’deki hisse piyasaları güç kaybetmişken özellikle altın piyasasında büyük bir sıçrayış yaşandı. Bu yılın başında 1,300-1,500 dolar aralığında seyreden ons altın, geçen hafta 2,070 dolara kadar yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Yılbaşından beri %30’luk kazanç sağlayan altın, şu anda 1,947 dolardan işlem görüyor.

Bank of America’nın anketine katılan uzmanlar ise altın fiyatının olması gerekenden daha yüksek olduğunu düşünüyorlar. Ekonominin iyileşmeye başlayacağını düşünen bu uzmanların %31’i, altının overvalued durumunda olduğu görüşünde. Bu oldukça ciddi bir oran çünkü altının overvalued olduğunu düşünen uzmanların oranı 2011 yılından beri hiç bu kadar yüksek olmamıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment