Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’de Kongre’yi Basanlara Bitcoin Gönderildi

GÜNCELLEME (30 Ocak 2020)
  • Fransa’da yaşayan bağışçının ismi Laurent Bachelier (35) olarak açıklandı.
  • Bachelier’nin Kongre’yi basanlara toplamda 520 bin dolar bağış yaptığı öğrenildi.
  • 8 Aralık’ta intihar eden Bachelier, o tarihten birkaç gün önce Paris’teki Hyatt Regency adlı otelde, geceliği 650 euro olan bir oda kiraladı.
  • Bachelier’ye bundan sekiz yıl önce trigeminal nevralji tanısı kondu.
  • Bir bilgisayar programlamacısı olan ismin, bitcoin servetini insanlara şantaj yaparak kazandığı açıklandı.

Kripto para araştırma firması Chainalysis, ABD’de Kongre’yi basan Trump destekçilerine Bitcoin ile bağış gönderildiğini açıkladı. 500 bin dolar değerindeki bu bağışın olaylar başlamadan bir ay önce, Fransa’daki bir şahıs tarafından gönderildiği düşünülüyor.

Chainalysis, Kongre baskınından sonra bazı aşırı sağcı aktivistlerin ve İnternet fenomenlerinin kripto para cüzdanlarını takibe aldı. 8 Aralık tarihinde tek bir cüzdandan bu gibi kişilere ait olduğu düşünülen 22 farklı adrese toplamda 28.15 adet bitcoin gönderildi.

Sağcı gruplara bitcoin bağışı yapıldı

Blockchain’in şeffaf yapısı sayesinde bu işlemlerin nasıl dağıldığını görmek mümkün. Aşırı-sağcı görüşleri ve kendi hazırladığı podcast programı ile tanınan Nick Fuentes bu işlemden 13.5 adet bitcoin aldı. İşlemin o dönemdeki değeri 250 bin dolar düzeyindeydi. Göçmen karşıtı bir örgüt olan VDARE ve aşırı-sağcı yayıncı Ethan Ralph de bağış alanlar arasında.

Bu şahıs ve örgütlere daha önce hiç bu kadar yüklü bitcoin bağışı yapılmamıştı. Ancak cüzdan bilgileri incelendiğinde onlara 2016 yılından beri kripto parayla bağış gönderildiği görülebiliyor.

bitcoin-btc-chainalysis-abd-kongre
Bağış aldığı düşünülen sağcı grup ve bireyler

Bu paraları kim gönderiyor?

Yine blockchain’in şeffaf yapısı sayesinde alıcı adreslerin yanı sıra gönderici adres de takip edilebiliyor. Araştırmalar bu adresin Fransa merkezli bir kripto para borsasından para çektiğini gösteriyor.

Chainalysis’in raporuna göre bu adres 2013 yılında kullanılmaya başladı. Bu haliyle, onun erken dönem bir bitcoin kullanıcısı olduğu düşünülebilir. Bitcoin kullanıcıları NameID adlı bir hizmeti kullanıp kendi e-posta adreslerini veya diğer bilgilerini bitcoin cüzdanlarıyla eşleştirebiliyorlar. Bu ismin NameID kullandığı ve bitcoin adresine “pankkake” şeklinde bir takma isim atadığı tespit edildi.

Fransız bir bilgisayar programlamacısı

Bu takma isim üstünden ilerleyen araştırmacılar, Fransa’da yaşayan bir bilgisayar programlamacısına ait bir bloga ulaştılar. 2014 yılına kadar aktif olarak kullanılan bu blogda o tarihten sonra yazı paylaşılmamış gibi görünüyordu. Ta ki 9 Aralık 2020 tarihine (bağıştan bir sonraki gün) kadar. Paylaşılan şey ise bir intihar notu oldu.

Notta yer alan bilgiler, onun ‘sağlık sorunları’ nedeniyle intihar kararı aldığını gösteriyor. Bu notta ABD’deki aşırı-sağcı gruplara gönderilen bağışların ardında gerçekten bu ismin olduğunu düşündürebilecek bazı cümleler var. Bu şahıs, “Servetini belli başlı dava ve insanlara bıraktığını”, “Batı medeniyetinin çökmekte olduğunu”, Batının “kendi atalarından ve mirasından” uzaklaştırılmaya çalışıldığını söylüyor.

Chainalysis ekibi bu şahsın ismini anonim olarak bırakmayı tercih ederken onun gibi diğer bağışçıları aramayı sürdüreceğinin altını çizdi.

GÜNCELLEME: Fransa’daki 20 Minutes gibi yerel kaynaklar, bu bağışları gönderen programlamacının ölüm haberini doğruladı. Gazeteci Philippe Berry, ölüm tarihini 8 Aralık olarak açıkladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!