Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FED Başkanı Jerome Powell Açıkladı: Dijital Dolar Aylar Değil Yıllar Sürecek

Dünyanın dört bir yanından merkez bankası destekli dijital para birimi haberleri gelmeye devam ediyor ve Çin bu konudaki çalışmalara hızlandırdı. ABD’nin ve Federal Rezerv’in bu esnada sessiz kalması ise dikkat çekiyor. Jerome Powell, Princeton Üniversitesi tarafından düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmasında ise bütün bunlara yanıt niteliğinde birtakım açıklamalarda bulundu.

Dijital doların tamamlanması yıllar sürebilir 

Powell, merkez bankası destekli dijital para birimi konusunda ABD’nin ilk olma ihtiyacı bulunmadığını belirtti ve ekledi:

“Rezerv para birimi olduğumuz için zaten ilk hamle avantajına sahibiz.”

Powell geçtiğimiz günlerde konuşma yapan ve dijital euro için yılların gerektiğini belirten Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’a benzer bir açıklamada bulundu. Dijital dolar için süre beklentisinin uzun olması gerektiğini belirten Powell, bunun “aylar değil yıllar” alacağını ifade etti. Başkan bunlara ek olarak FED’in kripto para ve blockchain teknolojilerini anlamak için önemli yatırımlar yaptığını vurguladı.

Özel sektörün para üretmesi, CBDC’lerin araştırılmasını sağladı 

Önemli bir itirafta bulunan Powell, özel sektörün “özel para üretebilme yeteneği” nedeniyle merkez bankası dijital para birimi unsuruna göz atmayaa karar verdiklerini vurguladı. Geçmişte özel sektörün “para” ürettiğini belirten Powell, halkın ise bazen bunu gerçekten para olarak algıladığını vurguladı. Kullanıcıların bir noktada “bunun para olmadığının farkına vardığını” belirten tecrübeli ekonomist, bunun kaçınılması gereken “çok kötü bir şey” olduğunu düşünüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!