Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’de Kripto Para Hizmeti Sağlayıcısı Payza’ya Şok Dava

Dijital ödeme işlemleri sağlayıcısı Payza‘ya, ABD hükumeti tarafından lisanssız para hizmetleri yürütmekte olduğu için dava açıldı.

Şirketin kurucularından olan Ferhan Patel tutuklanırken, kardeşi ve aynı zamanda şirketin kurucularından bir başkası olan Firoz Patel ise halen aranmakta. ABD Adalet bakanlığı geçtiğimiz Salı günü Patel’lere ve Payza şirketine saadet zincirleri ve çocuk istismar siteleri gibi diğer benzer işletmeler adına 250 milyon $‘lık para aklama işlemi yaptığı suçlamasıyla dava açmıştı.

Mahkeme konu ile alakalı lisanssız para ile çalışan işletmeler ile gizli anlaşmalar yapmak, kara para aklamak için kumpas kurmak ve Columbia bölgesi içerisinde lisanssız para işlemleri yürütmekten ötürü birden fazla suçlamada bulundu.

Hükumet tarafından yapılan açıklamalarda ve suç duyurularının herhangi birinde kripto para biriminden söz edilmese de şirket 2014 yılından beri kripto para piyasasının içinde bulunmakta ve Bitcoin alım-satımı yapmaktaydı. Şirket geçtiğimiz yıl itibariyle diğer kripto para birimleri için hizmet sağlayacağını duyurmuştu. Yaptığı basın açıklamasında XRP, Etherum ve diğer kripto para birimlerini bünyesine katacağını açıklarken daha yakın zamanda yapmış olduğu bir açıklamada Dash‘i de platforma ekleyeceklerini açıklamışlardı.

ABD hükumetinin mahkemeye başvurusu geçtiğimiz Salı günü açıklanmış olsa da Patel’lerin “yasadışı işlerden elde edilen fonları bilinçli bir şekilde herhangi bir eyalet lisansı almaksızın işletmeler arasında işlem yapmasından” ötürü açılan dava 3 Kasım 2016 yılına kadar dayanmakta.

Dava dosyasında şu şekilde belirtilmekte:

“Davalılar, suçlu kurum Payza üzerinden müşterilerinin yasadışı suçlar ile elde ettiği paraları aynı kurum üzerinden işleme koymasından haberdar olmaktalar. Fonlarda yapılan bu işlemler sürekli olarak bu kurumun altında yatmakta olan suç şebekesini beslemekte.”

Özet olarak Payza’nın 6 yıllık bir süre boyunca 250 milyon $‘dan fazla para akladığı iddia edilmekte.

Dava dosyasında ayrıca AlertPay ve EgoPay isimli daha önceden Patel’ler tarafından sahip olunan ve yönetilen iki şirketten de bahsetmekte. EgoPay, 2015‘in başlarında hacklendiğini iddia ederek müşterilerinin hesaplarının dondurmuştu. Adalet bakanlığının dosyada bahsettiğine göre aynı yıl içerisinde şirket işlemlerine son vermiş ve kapatılmıştı.

Mahkeme evrakları Ferhan Patel’in Michigan’da yakalanarak tutuklandığını ve Washington’a getirildiğini belirtmekte. Firoz Patel’e gönderilen tebligatlara da an itibariyle halen bir dönüş alınmamış durumda.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment