Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’de Stablecoin İhracına Kısıtlama Getiren Bir Tasarı Hazırlandı

ABD’de Kongre Üyesi Josh Gottheimer, yasal olarak nasıl düzenleneceği hala belirsiz olan stablecoinler için yeni bir yasa tasarısı hazırladı.

Demokrat Parti üyesi Gottheimer tarafından sunulan Stablecoin İnovasyonu ve Tedbirleri Yasası adlı tasarı, hangi stablecoinlerin yasal olarak kalifiye sayılacağına, bu stablecoinlerin değeri volatil olan kripto paralardan nasıl ayrılacağına ve yatırımcıların ilgili risklerden nasıl korunabileceğine ilişkin tanımlamalar barındırıyor.

Bu tasarıya göre bir stablecoinin kalifiye sayılabilmesi için onun Amerikan dolarına 1:1 oranında bozdurulabilmesi ve banka gibi sigortalı bir mevduat kurumu ya da belli şartları sağlayan daha farklı bir ihraççı tarafından ihraç edilmesi gerekiyor.

Stablecoin ihracına getirilecek kısıtlamaların, bunların barındırdığı sistematik risklerle, dolandırıcılık ve yasa dışı finansman riskleriyle mücadelede faydalı olacağı düşünülüyor.

Hazırlanan yeni tasarıya göre banka statüsünde olmayan bir kurumun özel bir stablecoin ihraç edebilmesi için rezervinin tamamının Amerikan dolarından, Amerikan hükümetince ihraç edilmiş menkul kıymetlerden ve/veya OCC’nin onayını almış daha farklı varlıklardan oluşuyor olması gerekiyor.

Bu kurumun teminat olarak göstereceği nakit varlıkların, Federal Mevduat Sigorta Kurumunca (FDIC) sigortalanmış bir hesapta tutulması isteniyor.

Stablecoin İnovasyonu ve Tedbirleri Yasası’nı neden hazırladığıyla ilgili konuşan Kongre Üyesi Gottheimer, “Kripto paralarda görülen büyüme, ülkemizin ekonomisi açısından devasa bir potansiyel değer taşıyor. Fakat kripto paraların yurt dışında değil de ABD’de büyüyebilmesi için bu sektöre inovasyonu teşvik edecek, tüketicileri koruyacak bazı açıklıklar getirmeliyiz.” dedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!