Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’den Justin Sun’ın Kripto Para Borsasına 7,6 Milyon Dolarlık Ceza

Justin Sun’a ait ABD merkezli kripto para borsası Poloniex, yaptırım uygulamalarını ihlal ettiği gerekçesiyle 7,6 milyon dolar ceza ödeyecek.

ABD Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) tarafından 1 Mayıs pazartesi günü yapılan açıklamada, Poloniex’in geçmiş dönemlere ait yaptırım ihlallerine yer verildi. Açıklamada, Poloniex‘in OFAC ile yaptığı anlaşma doğrultusunda yaptırım ihlallerinin olası hukuki sorumluluğunu çözmek için 7,59 milyon dolar ceza ödeyeceği belirtildi.

Kayıtlara göre Poloniex, Ocak 2014‘te faaliyete geçmesine rağmen Mayıs 2015‘e kadar bir yaptırım uyum programına sahip değildi. Bu noktada, ABD tarafından yaptırım uygulanan bölgelerden erişim sağlayan erken dönem Poloniex kullanıcıları, 2015’den sonra aktif hale gelen KYC (Müşterini Tanı) sürecine dahil edilmedi ve bu kullanıcılar yasal uyumluluk olmadan işlemlere devam etti.

OFAC, Poloniex’in çeşitli yaptırım programlarını yaklaşık 66.000 kez ihlal ettiğini vurgularken Kırım, Küba, İran, Sudan ve Suriye‘den müşterilerin Ocak 2014 ile Kasım 2019 arasında KYC olmadan 15 milyon dolara kadar işlem yapmalarına izin verdiğini ifade etti:

Poloniex, uyum programı uyarınca İran, Küba, Sudan, Kırım ve Suriye ile bağlantısı olan hesapları belirlemek ve kısıtlamak için çaba sarf etmesine rağmen, görünüşe göre bu yargı bölgelerinde bulunan bazı müşteriler kripto para işlemleri için Poloniex’in platformunu kullanmaya devam etti.

Halihazırda Huobi’nin danışmanı ve TRON’un kurucusu Justin Sun’ın sahibi olduğu Poloniex, 2018-2020 yılları arasında stablecoin ihraççısı Circle tarafından yönetilmişti. Yapılan açıklamanın detaylarında, söz konusu ihlaller süresince Polonex’in küçük bir start-up seviyesinde olduğuna ve özellikle Circle’ın yönetimi altındayken yasal yükümlülükler konusunda yapıcı adımlar atıldığına yer verildi.

OFAC, bu uyum yönlü çalışmaları gördüğünü ve Polonex’e verilen cezanın bu doğrultuda hafifletildiğini belirtti. Kayıtlarda, hem Circle hem de Poloniex’in OFAC ile iş birliği yaptığına ve bunun da borsanın lehine bir başka nokta olduğuna işaret edildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!