Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’nin Kripto Gündemi Stablecoinler: Taslak Yasa Tasarısı Yayınlandı

ABD’nin ilk büyük kripto mevzuatını temsil eden stablecoin yasa tasarısının taslak sürümü ABD Temsilciler Meclisi tarafından yayınlandı.

ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi stablecoinler hakkındaki çarşamba günü yapılacak oturumda masaya serilecek olan yeni yasa tasarısının bir taslak sürümünü yayınladı. 2022 yılında kongredeki görüş ayrılıkları nedeniyle duraklayan müzakereler 19 Nisan tarihinde Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi toplantısıyla tekrardan gündeme getirilecek.

ABD Temsilciler Meclisi tarafından incelenecek ve geliştirilecek bu taslak, diğer kripto para birimleri tarafından desteklenen stablecoinler üzerinde bir moratoryumu ve  ABD Merkez Bankası (FED) tarafından çıkarılması düşünülen bir Dijital Merkez Bankası Parası’nın (CBDC) potansiyel etkisine ilişkin çalışma talebini de içeriyor.

FED halihazırda devlet tarafından desteklenen olası bir stablecoin projesini araştırıyor fakat yeni yasa tasarısı özellikle stablecoinlerin finansal sistemdeki yeri, istikrarı ve kullanıcı mahremiyeti gibi kritik konuların detaylandırılmasını talep ediyor.

Circle yöneticisi de katılacak

Çarşamba günü gerçekleşecek oturuma USD Coin (USDC) ihraççısı Circle’ın baş strateji sorumlusu Dante Disparte’de katılacak. Son olarak Silicon Valley Bank (SVB) iflasında 3 milyar dolardan fazla maruziyet yaşayan Circle, USDC’nin dolar sabitliğini kaybetmesinin önüne geçememişti. Disparte’in duruşmadaki rolünün yaşanan bu de-peg olayına açıklık getirmekle alakalı olduğu düşünülüyor.

Şimdilik 73 sayfadan oluşan taslak, özellikle bir kripto para birimiyle desteklenen stablecoinlerin yaratabileceği finansal sorunları detaylıca incelemeyi amaçlarken Terra (LUNA) tarafından desteklenen terraUSD’nin (UST) çöküşü ve USDC dolar sabitliğini kaybetmesi gibi vakaları göz önünde bulunduracak.

Yasa tasarısının onaylanması durumunda şu anki detaylara göre ABD özelinde stablecoin ihraç etmek isteyen bütün şirketler düzenleyici kurumlara kayıt yaptırmak zorunda kalacak ve bankacılık lisansı olmayan şirketlerin kontrolü ise tümüyle FED’e devredilecek. Tasarının satır aralarına göre kayıt dışı stablecoin ihraç edenler 5 yıla kadar hapis ve 1 milyon dolarlık para cezasıyla karşılaşabilirler.

Tasarı 2023 yılında ABD genelinde etkili olacak ilk büyük kripto para mevduatı için kritik bir önem taşıyor. Her ne kadar şimdiden belirli başlıklar netleşmiş gibi görünse de tasarı son haline gelene kadar önümüzdeki aylar boyunca komite üyeleri tarafından tartışmalar ve görüşmeler devam edecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!