Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

AB’nin Yeni Kripto Yasası, Stablecoin İhraççılarının Sorumluluklarını Artırıyor

Avrupa Parlamentosu’nun 30 Haziran tarihinde onayladığı kripto para piyasası için düzenleyici bir çerçeve oluşturacak olan (MiCA) ile birlikte stablecoin ihraççılarına yeni yükümlülükler gelecek.

Terra’nın stablecoin’i UST’nin depeg olmasıyla yaşanan LUNA krizinin milyarlarca dolarlık tasarruf ve yatırımı yok etmesinin ardından kurumların ve regülatörlerin odağı stablecoinler oldu. Avrupa Parlamentosu 30 Haziran tarihinde AB temsilcileriyle bir araya gelerek kripto para piyasası kara para aklama, manipülasyon ve dolandırıcılıklardan arındıracak yasa tasarısını onayladılar. Yasa aynı zamanda kripto varlıkların karbon ayak izleri konusunda da yükümlülükler içeriyor.

MiCA stablecoin ihraççıları için bir takım yükümlülükler içeriyor;

  • Tüm kripto para ihraççılarının AB’de ikamet ediyor olması gerekiyor. Ayrıca kripto paralar Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA) denetimine tabi olacak.
  • Stablecoin ihraççıları, AB’nin dönüm noktası yasasına göre, coin sahiplerine komisyonsuz itfa sağlamak için yeterli oranda likidite rezervi tutmak zorunda kalacak.
  • Kripto hizmet sağlayıcıları 1000 Euro’nun üzerindeki işlemleri tanımlamalı ve otoritelere bildirmeli. Bu yükümlülük kişisel cüzdanları da içinde barındırıyor.
  • MiCA çerçevesinde kripto şirketleri karbon ayak izlerini ve enerji tüketimini otoritelere ve yatırımcılarına bildirecek.
  • Avrupa Parlamentosu, MiCa kapsamından çıkarıldığı için 18 ay içerisinde NFT’lere yönelik yeni bir regülasyon hazırlayacak.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!