Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Accenture Uzay ve Savunma Endüstrisi İçin Kullanılacak Blockchain Teknolojisini Tanıttı

16 Temmuz 2018 tarihinde, ünlü çok uluslu firma Accenture, dünyanın en büyük ikinci fuarı olan Farnborough Air Show içerisinde uzay ve savunma endüstrisi için özel olarak geliştirilen blockchain prototipini tanıttı.

Accenture firmasının Uzay ve Savunma bölümü yöneticisi John Schmidt konu hakkında şunları ifade ediyor:

”Uzay ve savunma endüstrisi dünyanın en büyük ve karışık tedarik zincirine sahip. Blockchain teknolojisi endüstriye, çok büyük sayılarda parçaları takip ederken aynı zamanda sahteciliğin önüne geçip bakım yapma kapasitelerini de arttırabilmeyi sağlayan yeni, şık ve güvenli bir yöntem sunuyor. Blockchain teknolojisi Digital Twin ve Digital Thread gibi teknolojiler ile birleştirildiğinde, bu durum sektörümüz için her şeyi değiştirebilir.”

Digital Twin, özetle gerçek olarak davranacak şekilde modellenmiş olan bir nesnenin sanal kopyasıdır. Digital Thread ise 3D tasarım verilerinin 3D üretim süreci modellerinin tamamında kullanılmasını ifade ediyor.

Uzay ve Savunma endüstrisi (A&D) için blockchain’e geçiş yapıldıktan sonra, içerisinde ürünün yaşam döngüsü boyunca üretiminden, bakımına kadar süre boyunca  arttırılmış veri paylaşımından yararlanılabilir.

Linux Foundation tarafından sunulan Hyperledger Fabric üzerinde hayata geçirilecek olan prototip, verinin ürünün var olduğu süre boyunca sürekli devam etmesini sağlamak için, blockchain’in yanı sıra Thales’in PUF (physically unclonable function)  teknolojisi gibi diğer yenilikçi teknolojileri de kullanacak.

Hyperledger Fabric bir tür blockchain uygulama çerçevesi olup, temel amacı ağ üzerinde blockchain uygulamaları geliştirilmesine yardımcı olmak. Hyperledger içerisinde ‘chaincode’ denilen akıllı kontratları kullanıyor ve konsensüs ile üyelik hizmetleri gibi içeriklere de sahip.

Uzay ve Savunma endüstrisi içerisinde blockchain’in tanıtımı, bu sektörde blockchain’e olan ilgiyi bir hayli arttıracaktır. Accenture tarafından yayınlanan güncel bir rapora göre, Uzay ve Savunma firmalarının %86’sının 2021 yılına kadar blockchain teknolojisi kullanması bekleniyor.

Thales UK bünyesinde güvenli iletişim ve bilgi departmanı Başkan Yardımcısı Gareth Williams şunları ifade etti:

”Uzay ve Savunma tedarik zinciri içerisinde sahte ve yer altı piyasası ürünlerini tespit etmek çok zor olabiliyor. Kriptografik mühür ve fiziksel olarak klonlanamayan fonksiyonların, blockchain ile birleşimi, parçalar hakkında güvenilir bir geçmiş oluşturmanıza olanak sağlıyor.”

Thales firması Uzay, Nakliye, Savunma ve Güvenlik piyasaları için küresel bir teknoloji lideri. 2015 yılında Thales 56 ülkedeki 62.000 çalışanı sayesinde 14 milyar Avroluk satış yaptığını bildirmişti. Şirket uçaklar, tanklar, denizaltılar ve tren yolları için elektronik radyo kontrol sistemleri ve buna benzer ürünler üretiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment