Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Airdrop Kampanyalarının Faydaları ve Zararları

Artan rekabet, yeni ICO’ların projelerini geniş kitlelere kısıtlı zamanda çok iyi duyurmalarını ve tüm dünyadaki yeni yatırımcılara ulaşmalarını gerekli kılmıştır. Bu nedenler, birçok ICO’nun şu anda uyguladığı ödül programlarının ve Airdrop kampanyalarının doğmasına neden olmuştur.

Airdrop programını ilk olarak, İzlanda’da takma adı Baldur Friggjar Odinsson olan bir geliştirici Auroracoin için gerçekleştirdi. Burada İzlanda vatandaşlarına bu koinlerin 31.8’ini dağıtacağı sözünü verdi.

Koin piyasaya sürüldükten sonraki ilk birkaç hafta içinde fiyatını yükseltirken, kısa bir süre içinde üçüncü kripto para birimi haline geldi. Ancak airdrop kazanan kişiler açıklandıktan sonra koinin fiyatı inanılmaz bir şekilde düştü.

Bir yılın yarısı boyunca, değersiz bir kripto para birimi oldu ve proje terk edildi. Böylelikle bu proje şu soruyu cevaplandırdı: Auroracoin, halka kalıcı bir kullanım için boşuna bir çaba mıydı? Kısa süreli bir pump’lama ve dump’lama ortamı mı yaratıyor?

2018’de airdroplar son derece popüler bir konuydu. Hatta airdrop programlarını değerlendiren siteler bile ortaya çıktı.

Dahası, 2018’de Stellar Lumens (XLM) 125 milyon dolarlık airdrop dağıtımı yapacağını açıklamıştı. Sizce bu dev hediye airdropu teşvik etmeye yönelik miydi yoksa kendilerini zenginleştirmeye yönelik hareket miydi?

Airdroplar, ICO projelerinin topluluk geliştirmeye yönelik göz bebeği konumuna geldi, bu projelerden kazanç sağlayan birçok insan olduğunu da söyleyebiliriz. Hayatlarını sadece airdrop ile geçindiren insanlar bile var.

Peki Airdrop’un Faydaları Neler?

  • ICO’ları Geniş Kitlelere Pazarlamak İçin Avantajlı Bir Yol

Airdroplar “bedava” kripto para ya da token kazandırdığından, ICO’ların kendilerini geniş kitlelere duyurmak için kullanılır. Bir ICO için geleneksel pazarlama kampanyaları başlatmak pahalı ve uzun uğraşlar gerektiren bir yöntem olabilir. ICO’ların çoğu, ilk aşamalarında yeterli miktarda sermayeye sahip olmadığı için token kullanmaya karar verirler.

İyi kurgulanmış airdrop kampanyaları; özellikle Facebook, Twitter, Reddit ve diğer sosyal ağlarda kripto para topluluklarının dikkatini çekmeye yardımcı olur. Ayrıca, birçok kripto para sitesi de yaklaşmakta olan ve devam eden airdrop kampanyalarını yayınladıkları özel listelere sahipler.

  • Kullanıcılar İçin Bedava Kripto Para Kazanma Yöntemi

Çoğu airdrop kampanyası, dağıtılan tokenları ve koinleri almak için birkaç küçük görevi tamamlamanızı isteyebilir.

Örneğin, airdrop yapan ICO ile ilgili Facebook durumunuzda bir paylaşım yayınlayın, onlar hakkında bir Tweet atın ya da ICO’nun bültenine kaydolun vb. gibi basit görevler. ICO’lar kendi topluluklarını oluşturmak ve marka bilinirliği yaratmak için bu tür görevlerle sizin de bedava koin veya token kazanmanızı sağlar. Bunu sadece web sitelerine kaydolup KYC sürecini tamamlamanız için yapanlar da var.

Airdrop’un Zararları Neler?

  • Değerinden Düşük Elden Çıkarmak

ICO sırasında projeler, ETH / BTC veya diğer kripto para birimlerinde fon toplamaktadır. Bir yatırımcı 1 ETH için 1000 token satın aldığında, o yatırımcı paralarını kaybedeceğinden tokenlarını daha düşük bir değere satmaz.

Ancak ICO’lar airdrop yaptığında ve ücretsiz token verdiğinde, airdrop avcıları o tokenın gerçek değerini pek önemsemez. Hatta hedefleri, doğrudan bu paraları elden çıkarmak olacaktır

Bu, token ekonomisini ve tokenın değerini olumsuz yönde etkileyebilir.

  • Fraud (Dolandırıcılık)

Dolandırıcılar bazen insanların özel anahtarlarına kimlik avı yapmak ve varlıklarını ele geçirmek için airdrop kampanyası yapabilir.

Bu nedenle, bir kişi aslında kampanyaya katılmaya karar vermeden önce, bu airdrop kampanyasını araştırmalıdır. Hatta airdrop kampanyaları için yeni bir cüzdan oluşturabilir.

Ayrıca, oturum açmak için özel anahtarlarınızı girmeden önce her zaman cüzdanınızın URL’sini iki kez kontrol edin, çünkü bazı dolandırıcıların özel anahtarlarınızı ele geçirmek için cüzdanınızın giriş sayfasına benzeyen siteler kullanabiliyor.

  • Sahte Sayılar

Birçok ICO projeleri trendi takip ederek sosyal medya takipçi sayılarını ve Telegram kanallarını büyütmeye teşvik ediyorlar. Bunun için takipçi satın almaları ve bolca airdrop avcıları ile çalışabiliyorlar. Bunun fon sağlamalarına yardımcı olacağına inanıyorlar, ancak son dönemlerde durum böyle değil.

Bu rakamlar organik olmadığı için takipçilerine ya da telegram kanallarına çok güvenen projelerin ICO’ya çıktığı zaman yere çakıldığını gördük. Bu nedenle bazen airdroplar, bir ICO yürütürken bu aşamada pazarlama yapmak için çok kötü bir araç olabiliyor.

Örneğin, A bir ICO projesi Telegram kanalı 100 bin, Twitter ve Facebook’u 200 bin takipçiden oluşuyorken, Token Sale zamanı Soft Cap’i bile tutturamamış olabiliyor. Ya da 100 bin takipçinin Token Sale sonrası 20 bine kadar gerilediğini görebiliyoruz.

Kripto para dünyasındaki birçok yatırım firması da bu eğilimlerin farkında ve airdroplara olumsuz olarak bakıyor.

Airdrop ürününüz için doğru insanları çekmiyorsa ve sadece “ücretsiz” kripto para almak için yarışan avcıları çekiyorsa doğru bir yolda değilsiniz demektir.

  • Değersiz Airdroplar

Bazen bolca dağıtılan airdroplar neredeyse değersiz seviyededir. Bu nedenle, her zaman ücretsiz kripto para kazanmak için harika bir yol gibi görünse de, gerçek değeri ve büyüme potansiyeli olmayan token kazanmak size zaman ve çaba harcatacaktır.

Dip Not: Uzmanlar Tarafından Eleştiriliyorlar

Stellar Lumen’in airdrop haberinden sonra kripto para sektöründeki uzmanlar bu kripto parayı oldukça fazla eleştirdi ve almayı reddetti. Bazıları bunu blockchainin cüzdan kullanımını genişletilmesi için aldatıcı bir yol olduğunu söyledi. Bazıları ise, platforma kaydolurken KYC prosedürlerine başvurması gerektiğinden bahsederek şirketin müşteri hakkında pazarlanabilir bir kişisel bilgi havuzu oluşturduklarını söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment