Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Akıl Hastası Kullanıcının 40 Milyon Dolarlık Bitcoin ‘Çalma’ Davası

2018 yılı büyük bir olasılıkla kripto hacklenmeleri ile tavan yapmış bir yol olarak akıllarda kalacak. Geçenlerde CNBCnin yayınladığı bir habere göre, yılın bitmesine hala 5 ay varken, çalınan miktar en azından 1 milyar abd doları değerine tekabül etmekte. Yıla direkt olarak Japon Coincheck borsasından 530 milyon dolarlık NEM hacklenmesi ile başlamak bu durumun göstergesi niteliğindeydi. O tarihten sonra da hacklenme olaylarının ardı arkası kesilmedi.

Hiç Olmamış 40 Milyon Dolarlık Bitcoin Hack Olayı

Yakın zamanda çok ilginç bir olay yaşandı. Yakalanan ve yargıya çıkartılan bir sanığın davası, işin içine ciddi bir hayal gücü girmesi ile mahkemeyi şaşkına çevirdi. Hathfield County sakinlerinden 32 yaşındaki Ted Price, 40 milyon dolarlık Bitcoin hacklenmesi ve hırsızlığı suçlarından yakalanıp tutuklandı. Bu olayın nerede, nasıl ve ne durumda olduğu ise şu an bizi ilgilendirmiyor.

Yakalandıktan sonra sorguya alınan Price, sorgu esnasında belirli miktarlarda Bitcoin’i, diğer işlemlerden küçük küçük kendi hesabına aktarmasını sağlayan kötü amaçlı bir yazılım yaptığını ‘itiraf etmiş’. Aynı sorgu esnasında yabancı hükümetler için de bir hackleme yazılımı icat ettiğini ve son dakika kaçışı için hazırda özel bir uçak ile sahte pasaportlar bulundurduğunu da yetkililer ile paylaşmış.

Bunları desteklemek için sunduğu kanıt ise halka açık bir şekilde mevcut olan Bitcoin adres anahtarlarının bulunduğu 105 sayfanın yer aldığı bir laptop çantası olmuş. Bu kanıt gereğince mahkeme Price’ı, 40 milyon dolarlık soygundan sorumlu tutmuş. Mahkeme heyeti kararı verdikten neredeyse hemen sonra, bu karardan pişman olup geri adım atmış. Acaba neden?

Polis Teknik Jargona Ayak Uyduramadı

Dava bu kendi kendini ele veren bilgisayar dehasının geçmişini teyit etmek için yapılan telefon aramaları sonucu çorap söküğü gibi çözülmeye başlamış. Price daha önce akıl hastanelerinde ciddi bir vakit geçirmesiyle tanınıyor. Daha sonra yapılan test sonuçlarına göre Price, itirafları yaptığı sırada yüksek dozda Oksikodon (morfinin bir türevi) etkisi altındaymış. Bütün bunlara ek olarak ortada 32 yaşında olmasına rağmen hala ailesinin bodrum katında yaşadığı gerçeği var ki bu Bitcoin’den 40 milyon dolarlık vurgun yapan birisi için pek olağan olmayan bir durum.

Daha sonra Price, kendi kendine Dark Web üzerinden satın aldığını itiraf ettiği kredi kartının cezası olan 3 ayı yatmasından sonra serbest bırakıldı. Ama bunun da yalan olduğu ve bu kartı kız arkadaşının babasından çalıp 150 dolarlık bir harcama yaptığı ortaya çıktı.

Olay çok saçma evet ama burada üzücü bir durum mevcut. Akli dengesi yerinde olmayan bir adam sahip olduğu çok az bilgisayar bilgisi ve kripto para birimlerine özgü teknik jargon sayesinde, hem mahkemeyi hem de polisi 40 milyon dolar değerinde Bitcoin çaldığına inandırabiliyor. Hem de halka açık BTC adreslerini kullanarak.

Price 3 ayını yatıp çıkmaya hazırlanırken, ABD Bölge Savcısı Timothy J. Savage kendisini bilgisayar üzerinde gözlemenin gerekli olup olmadığını bile sordu.

”Price gerçekten kendisinin bu kadar iyi olduğunu düşünmemize sebep olacak kadar teknik becerilere sahip mi?”

Sanıyoruz ki şu sıralar kripto para birimleri hakkında çok ufak bir bilgiye sahip birisi bile yetkili mercileri kandırabiliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment