Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Riyad Belediyesi Hizmetleri İçin IBM ile Blockchain Teknolojisi Geliştirecek

Suudi Arabistan’da bulunan Riyad Belediyesi, hükümet hizmetlerini ve işlemlerini blok zinciri teknolojisi ile hızlandırmak için bir proje geliştirmek amacıyla IBM ile ortaklık kurduğunu açıkladı.

Bu hareket Suudi Arabistan Hükümeti’nin belediye hizmetlerinin kalitesini artırmak ve Suudi Vision 2030 programının bir parçası olarak lider teknolojileri hizmetlerine entegre etmek amacıyla gerçekleştirildi.

Suudi Vision 2030 programı, ülkenin kalkınması için ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYİH) %30-40’ını oluşturan petrolden uzak bir şekilde Suudi ekonomisinin çeşitlendirilmesi amacıyla oluşturulmuş bir projedir. İlk olarak Prens Muhammed bin Salman tarafından 2016 yılında tanıtılan bu proje, altyapı, sağlık, turizm, eğitim, askeri harcama ve üretimin geliştirilmesini de kapsıyor.

Ana hükümet departmanları tarafından desteklenen Riyad Belediyesi, IBM ve Suudi teknoloji firması Elm Company, hangi hizmetlerin blok zinciri teknolojisi kullanılarak geliştirilebileceğini belirlemek için atölye çalışmaları düzenleyecek.

IBM, belediye düzeyinde ilk blok zinciri çözümünü geliştirirken, Elm Company teknolojiyi hükümet tarafından sağlanan hizmetlere uygulayacak. IBM Suudi Arabistan Ülke Genel Müdürü Tarek Zarg El Aioun verdiği demeçte, IBM’in blok zinciri teknolojisinin aynı internet gibi dünyayı değiştirebilme yeteneğine sahip olduğunu söylerken işlerin ve işlemlerin nasıl gerçekleşeceğini yeniden tanımlayabileceğine inandığını söyledi.

” Riyad Belediyesi, Elm Company ve IBM arasındaki iş birliği ile Suudi hükümetinin vatandaşlara, konut sakinlerine, işletmelere ve ziyaretçilere hizmet sunmasını yeniden şekillendirmesine ve dönüştürmesine yardımcı olacağız. Bu Suudi Arabistan’ın Vision 2030 projesine yönelik oldukça stratejik bir adım. “

Mayıs ayında Suudi Arabistan hükümeti Ethereum akıllı sözleşmeleri (smart contracts) ve merkezi olmayan uygulamalar (DApps) geliştirmek üzere bir blok zinciri kampı gerçekleştirmişti. Yetkililer bu kamp etkinliğini 2020 eylem planı ve hedefleri kapsamında bir dijital ortam oluşturma planının bir parçası olarak nitelendirdi.

Suudi Arabistan Merkez Bankası (SAMA), bu yıl Şubat ayında Ripple‘ın uluslararası ödeme teknolojisi konusunda ülkedeki bankalara destek sağlamak için Ripple ile ortaklık kurmuştu. Oluşturulan bu pilot program, katılımcı KSA bankalarının Ripple’ın kurumsal yazılım çözümü xCurrent sınır ötesi ödemelerini kullanmasına izin verecektir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment