Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Piyasaya Paralel Olarak Ekran Kartı Fiyatlarında da Büyük Bir Düşüş Yaşanıyor

Ekran kartlarının grafik yaratımında kullanılan birim olan GPU’ların fiyatlarında ciddi bir düşüş yaşanıyor. Otoriteler, bu düşüşe sebep olay şeyin ise, kripto para piyasalarında yaşanan düşüş olduğunu ifade ediyor.

2017 sonu ve 2018 başında kripto para madenciliğine karşı artan ilginin sonucu olarak, ekran kartları fiyatlarında büyük bir artış yaşanırken, birçok firma bu ürünler için gereken talebi karşılamakta çok ciddi zorluk yaşamıştı. Ancak sektörün yaşamaya başladığı düşüş ile birlikte bu yönde artan ilgi de, bir nevi tersine döndü ve bir süre önce çok yüksek fiyatlardan alıcı bulan ekran kartları ve ilgili ekipmanları; artık çok daha düşük fiyattan satılmalarına karşın stokta kaldı.

Jon Peddie araştırma şirketinin Dijital medya biriminin başında bulunan C. Robert Dow, Amerikan basınına yaptığı açıklamalarda, düşüşü ön gördüklerini ifade etti. Dow, kripto para fiyatlarının düşmesi ile birlikte madencilik masraflarının insanların gözüne batmaya başladığını ve bu işin fazla ‘tuzlu’ gelmeye başladığını belirtirken, birçok insanın daha önce sıfır olarak aldıkları ekipmanları bu sefer zararın neresinden dönsem kardır diyerek ikinci el piyasasında satmaya çalıştıklarını belirtti.

Jon Peddie Araştırma şirketi tarafından yayınlanan son raporda, kripto para madencileri 2017 boyunca çoğunlu AMD firmasından olmak üzere tam 776 milyon dolarlık madencilik ekipmanı satın aldı. 2017 sonundan 2018 başına kadar şirketlerin stokları çok erkenden tükenirken, birçok şirket üstte de belirttiğimiz gibi ekstra talebi karşılamakta bir hayli güçlük çekti. Bu da, fiyatlarda büyük bir artışa sebep oldu.

Yapılan araştırmalara göre, Nisan ayında AMD’nin  OEM 4GB RX 580 isimli ekran kartı modelinin satış fiyatı 3 bin 600 dolarken, aynı ekran kartı şu an ise 2 bin 500 dolara düşmüş durumda. Aynı AMD gibi, Nvidia’da da ciddi bir düşüş göze çarparken, şirketin GeForce GTX 1080 Founders Edition isimli ekran kartı Nisan ayında 1.050 dolardan satılırken, aynı ürünün fiyatı şu an ise 709 dolar. Dow, bu fiyat değişiklikleri ile ilgili, şu ifadeleri kullandı:

”Kripto para madenciliğine olan talep artmadan önce, ekran kartı fiyatları düşüyordu. Ancak daha sonra artan talep ile birlikte fiyatlar da artmaya başladı. Ancak şimdi tekrardan bir düşüş periyoduna girmiş bulunuyoruz.”

Ancak yaşanan bu düşüşe rağmen, ekran kartı üreticileri yeni ürünleri piyasaya sürmekten geri durmuyor. Mayıs ayında bir açıklama yapan ASUS, yeni nesil kripto para madenciliği yapacak ekran kartını, bu yılın üçüncü çeyreğinin başında piyasaya süreceğini açıklamıştı.

Yine Nisan ayında bir açıklama yapan madencilik devi Bitmain de, Ethash ASIC miner adını verdikleri ve dünyanın en güçlü ve en efektif ASIC cihazı olduğunu iddia ettiklei ürünü piyasaya çıkarmıştı. Bitmain, son dönemde yakaladığı kar ile, ABD’li ekran kartı devi Nvidia’yı da geride bırakmayı başardı. Bitcoin madenciliği konusunda tam bir tekelleşmeye doğru gitmesi ile de dikaktleri üzerine çekiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment