Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

20 Yaşındaki Trader 730 Bin Dolar Kaybettiğini Sanıp İntihar Etti

Robinhood uygulamasını kullanan 20 yaşındaki bir trader, 730 bin dolar zararda olduğunu zannedip, intihar etti. Alex Kearns adlı yatırımcının ailesi, pazartesi günü Robinhood’a karşı dava açtı.

Yatırımcılara komisyon ödemeden trade yapma imkanı tanıyan Robinhood, Tesla ve GameStop gibi hisselerin yükselişiyle gündeme geldi. Alex Kearns adlı bir yatırımcı, bu uygulamayı kullanmaya geçen yılın yaz aylarında başladı ve yüklü miktarda zarar etti.

Opsiyon ticareti yapmaya başladı

Washington Post’un haberine göre, Alex Kearns yaz aylarını cankurtaranlık yaparak geçiriyordu. 20 yaşındaki genç, ailesinden ve işinden aldığı parayla Robinhood uygulamasını kullanmaya başladı. Alex’in babası Dan Kearns, “Olsa olsa 5.000 dolar para biriktirmiştir.” dedi.

Kearns yüksek oranlarda kazanç elde etme umuduyla opsiyon ticareti yapmaya başladı. Genç yatırımcı, bu umutla 11 Haziran günü bir pozisyon açtı. O, bu işlemden edebileceği maksimum zararın 10.000 dolar olacağını düşünüyordu.

Kearns, aynı günün akşamı Robinhood’dan bir e-posta aldı ve zannettiği gibi 10.000 dolar değil, 730 bin 165 dolar zararda olduğunu gördü.

Destek ekibiyle iletişim kurmaya çalıştı

Kearns, bu mesajı aldıktan sonra şirketin müşteri hizmetlerine ulaşmaya çalıştı. Yatırımcı, destek ekibine, “Hesabımda olması gerekenden çok daha büyük bir meblağ görünüyor. Açıp/kapadığım pozisyonların birbirini dengeliyor olması lazım. Biri ilgilenebilir mi?” şeklinde bir mesaj gönderdi.

Ona verilen yanıt, “Size en kısa süre içerisinde dönüş yapacağız. Ancak bazı gecikmeler yaşayabilirsiniz.” oldu. Kendisine saatler sonra otomatik bir dönüş yapıldı ve hesabında “yeterli bakiye olmadığı” bildirildi. CBS News’ün haberine göre genç yatırımcıya, hesabına birkaç gün içerisinde 178 bin 612 dolar para yatırması gerektiği söylendi.

Zararda olduğunu görünce intihar etti

Nebraska Üniversitesinde okuyan trader, hesabının bu kadar zararda olduğunu gördükten sonra intihar etti. Robinhood’un destek ekibi, Kearns’ın intihar ettiği gün kendisine dönüş yaptı. Robinhood ekibi tarafından gönderilen e-posta şu şekildeydi:

“Haberler iyi. Marjin şartlarını sağladığınızı tespit ettik ve hesabınıza konan blokeyi kaldırıyoruz. Pozisyonununa ilişkin herhangi bir sorunuz varsa, lütfen bizimle iletişime geçin.”

Kearns’ın ailesi, 8 Şubat 2021 tarihinde Robinhood’a dava açtı. İddiaya göre Robinhood’un destek ekibi, ona otomatik bir e-posta göndermek yerine hesabını erkenden incelemiş ve bu zararı kapatabileceğini görmüş olsaydı, Kearns intihar etmeyecekti. Açılan davada şu ifadeye verildi:

“Alex, hesabındaki o zararı geri ödemek zorunda olduğunu zannetti. Eğer kendisi bir şeyler yapmasa, ailesinin bu borcu ödemek zorunda kalacağını düşündü.”

Uygulamada güncellemeye gidildi

Massachusetts eyaletinin finans regülatörü William Galvin, Robinhood gibi uygulamalar için ulusal bir standart konması gerektiğini söyledi. “Genç ve deneyimsiz yatırımcılara hitap eden” bu uygulamaların zararlı olabileceği ifade edildi.

Robinhood ekibi, Alex Kearns’ın vefatından sonra uygulamada bazı güncellemeler yaptı. Kullanıcılar artık opsiyon ticareti yapmadan önce, “Ne kadar yatırım tecrübeniz var?” sorusunu yanıtlamak zorundalar. Robinhood buna ek olarak, opsiyon ticaretinin risklerine ilişkin makaleler paylaşıyor. Alex’in babası Dan Kearns, şu soruyu soruyor:

“Böyle güvenlik kontrolü mü olur? Bunlar daha ne yaptığını bilmeyen, 18 yaşında bir insanı durdurur mu?”

Kearns, bıraktığı intihar notunda şu sözleri kullandı:

“Doğru düzgün geliri olmayan, 20 yaşında birinin 1 milyon dolarlık pozisyon almasına nasıl izin verdiler? Halbuki açtığım pozisyonların birbirini dengelemesi gerekiyordu. … Amacım bu kadar fazla risk almak değildi. Ben sadece hesabımdaki parayı kaybedebilirim sanıyordum. Robinhood’un ****.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!