Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Alibaba Blockchain Ödemelerindeki Aracı Taraftan Kurtulmak İstiyor – Patent Başvurusu Yapıldı

Yeni bir patent başvurusuna göre, Çinli e-ticaret devi Alibaba, blockchain teknolojisini kullanarak uluslararası ödemeleri hızlandırmanın yollarını aramakta.

”Blockchain Üzerindeki Hesap Bakiyesini Düzenleyen Bir Sistem ve Metot” isimli patent başvurusu, bu yılın Ocak ayında Çin Patent Ofisine yapılmış olmasına rağmen, ancak 29 Haziran Cuma günü halk ile paylaşıldı.

Şirket blockchain üzerinde hesap bakiyelerini düzenlemek ve uyarlamak gibi geniş bir konsepti çözmeyi amaçlayan bu sistemin, içerisinde özellikle üçüncü taraf bir ödeme taşeronu bulunan sınır ötesi ödemeleri yapmak için nasıl kullanılabileceğini açıkladı.

Dokümanda yer alana göre, farklı bölgelerdeki üçüncü parti ödeme hizmetleri ve onların bankacılık ortaklarının hepsi, belirli blockchain üzerinde bir düğüm işlevine sahip olacaklar. Bundan sonra her bir düğüm, üçüncü parti ödeme taşeronlarının mobil cüzdanlarını yansıtan bir kullanıcı bakiyesi defterine sahip olacak.

Patentte yer alana göre, bir işlem emri verildiğinde, düğümler takip edilmesi gereken herhangi bir yasal prosedür varsa bunu da göz önüne alıp – belgede yer alan bilgiye göre bu süreç blockchain’e yerleştirilen akıllı kontratları tetiklemek için gerekli koşulmakta – kullanıcının hesap bakiyesini doğrulayacak.

Düğümler daha sonra işlem yapılan miktarı merkeziyetsiz bir yöntemle kullanıcı bakiyesinde güncelleyip, üçüncü bir partiye olan ihtiyacı ortadan kaldırmayı ve işlem zamanında oluşan gecikmeyi de yok etmeyi planlamakta.

Alibaba bu sistemi ticari olarak kullanmayı isteyip istemediği veya kullanıp kullanmayacağı konularına cevap vermemiş olsa da, bu patent şirketin alt gruplarından olan Ant Financial‘ın blockchain temelli havale hizmetini duyurmasından sadece günler sonra ortaya çıktı.

Ant Financial bundan sonra Hong Kong’daki vatandaşların, Filipinler‘de yaşayan insanlara daha düşük ücretlerle ama arada üçüncü parti bir bankacılık ortağı Standard Chartered‘ın da bulunduğu havale yöntemi ile para gönderebilmesini mümkün kılmıştı.

Belki de Alibaba’nın bu yeni patent başvurusu Standard Chartered’ı ortadan kaldırmak için yapılmış olabilir.3

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment