Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Blockchain Kullanmayı Düşünüyor

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı (BMWi), vergi kaçaklığı ile mücadele etmek için Blockchain teknolojisini kullanmayı düşünüyor.

Almanya’da Blockchain Planı

Almanya‘daki haber kaynaklarından WirtschaftsWoche tarafından yapılan habere göre Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, vergi takibini Blockchain ile yapmayı ve böylece vergi kaçakçılığı ile mücadele etmeyi planlıyor.

Avrupa’da bundan bir süre önce CumEx-Files adlı oldukça büyük bir vergi sahtekarlığı yapıldı. Bu olaydan yola çıkan Alman bakanlığı, Blockchain teknolojisinin bu gibi sahtekarlıklarla mücadele etmek için kullanılabileceğini açıkladı.

2017 yılında keşfedilen CumEx-Files adlı sistem çeşitli bankalar ve avukatlar tarafından kullanılıyordu. Temettü vergisinden faydalanan bu kişiler oldukça büyük çaplı bir sahtekarlık yapıyorlardı. CumEx olayından en çok zarar gören ülkenin Almanya olduğu düşünülüyor. Alman ekonomisi bu sistem yüzünden 63 milyar dolar değerinde bir darbe aldı.

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın müsteşarı Christian Hirte, konu hakkında yaptığı açıklamalarda Blockchain teknolojisinin kullanımından bahsetti. Hirte’ye göre Blockchain teknolojisi sayesinde, kişi başına düşen vergi payını “her daim” takip etmek mümkün.

Bundan birkaç sene öncesine dek Almanya’daki vergi yasalarıyla ilgili çok ciddi sorunlar yaşanıyordu. Yasalardaki boşluklardan faydalanan sahtekarlar, Alman ekonomisinin ağır darbeler almasına yol açtı. Almanya’daki Federal Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan verilere göre 2012 yılında önce 5 milyar dolar değerinde para bu sayede aklandı.

Özel sektörün çeşitli alanlarında kullanılan Blockchain teknolojisi devletler tarafından da araştırılmaya başlıyor. Bu teknoloji zaman içerisinde devlet sistemlerini ne yönde etkileyecek göreceğiz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment