Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Altın Fiyatı Rekora Koşuyor

Dünya genelinde altına duyulan talep hızla artmaya devam ediyor. Ellerindeki parayı korumaya çalışan insanlar altın piyasasına giriş yapıyor ve altına sığınıyorlar. Bunun sonucunda altın fiyatı da hızla yükselmeye devam ediyor.

Yedi Yılın Rekoru

Altın fiyatı zaten birçok para birimi karşısında rekor seviyelere ulaşmış durumda. Fakat altın artık en güçlü para birimi olan ABD Doları’nın karşısında da bir rekora koşuyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) geçtiğimiz gün 2.3 trilyon dolarlık yeni bir önlem paketinin duyurusunu yaptı. Fed’in ekonomiye fazladan 2.3 trilyon dolar para enjekte edebileceğini açıklamasıyla birlikte altına duyulan talep yine arttı. Bunun sonucunda vadeli altın fiyatı gün içerisinde %4’ten fazla arttı ve 1752 dolara kadar yükseldi.

Vadeli altın fiyatı bu seviyeye en son Kasım 2012’de çıkmıştı. Dolayısıyla dün vadeli altın fiyatında 7 yılın rekoru kırılmış oldu. Standard Chartered analistlerinden Suki Cooper konu hakkında şu yorumu yapıyor:

“Eşi benzeri görülmemiş teşvik paketleri hazırlanıyor, tahvil getirileri negatif bölgeye düşüyor ve faiz oranları düşüyor. Tüm bunlar yüzünden daha fazla insan altına sığınmaya çalışabilir.”

Rekor Gelir mi?

Bitcoin fiyatı kısa süre önce 7 bin doların altına düşmüşken altın fiyatı yeni bir rekora doğru ilerliyor olabilir.

Altın vadeli sözleşmelerinin fiyatı 18 Mart’ta 1477 dolara kadar gerilemişti ki bu son 1 yılın en düşük seviyesiydi. Fakat Koronavirüs ile birlikte altın fiyatı da artmaya başladı ve yukarıdaki grafikte de görülebileceği üzere son 7 yılın en yüksek seviyesine çıkılmış oldu.

Bu sözleşmelerin fiyatı 6 Eylül 2011 tarihinde 1923 dolara kadar (gün içi fiyat) çıkmış ve böylece altın piyasasında yeni bir rekor kırılmıştı. Eğer altın piyasasında hemen hemen 200 dolarlık bir artış daha görürsek altın tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmış olacak.

Libertas Wealth Management Group Başkanı Adam Koos, altının yeni bir rekor kırıp kıramayacağı sorusuna kesin bir yanıt vermese de bunun kesinlikle mümkün olduğunu ifade ediyor. Kendisinin açıklamalarına göre altının bu rekoru kırabilmesi için şu an için özellikle 1700 doların üstünde durması gerekiyor:

“Eğer fiyat 1700 doların üstünde kalabilirse altın tüm zamanların en yüksek seviyesine doğru ilerleyebilir. Ama altının bu seviyelere çıkması için biraz daha zaman lazım. Eğer Koronavirüsün ekonomik etkileri beklenenden daha ağır olursa altına duyulan talep artabilir.”

Koronavirüsün ekonomik etkilerinin tam olarak ne kadar süreceğini bilemiyoruz. Birçok uzman Koronavirüsün ekonomiyi virüs kontrol altına alındıktan sonra da etkileyeceğini söylüyor. Koos’a göre eğer bu etkiler beklenenden daha ağır olursa altının yeni bir rekora koştuğunu görebiliriz.

Sprott’un yöneticilerinden Peter Grosskopf ise altın fiyatıyla ilgili çok daha iyimser bir görüşe sahip. Onun tahminlerine göre altın önceki rekoru kırmanın da ötesinde 2000 dolara kadar çıkabilir. Grosskopf’un tahminlerine göre altın fiyatındaki bu artış büyük ölçüde hızla artan borç seviyeleri yüzünden tetiklenecek:

“Ekonominin her düzeyinde çok fazla miktarda borç var. Kendi geleceğimizden borç aldık ve şu anda bu borcu kapatabilecek durumda değiliz. Bu, ilerleyen dönemlerde finansal açıdan çok daha ağır bir baskı altında kalacağımız anlamına geliyor. İnsanlar bu baskıdan kaçmak için altına sığınabilirler.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment