Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Altın Fiyatında Artış Bekleniyor

Dünyanın en büyük finans şirketlerinden biri olan UBS, altın fiyatının önümüzdeki dönemlerde yükselmeye devam edeceğini düşünüyor.

Ekonomik Durum

Dünya genelindeki Koronavirüs vakalarının toplam sayısı 1.8 milyonu aştı. Bu virüs yalnızca insan sağlığını değil dünya ekonomisini de olumsuz yönde etkiliyor.

Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülke bu virüsün ekonomik etkilerini hafifletebilmek için mücadele ediyor. ABD Merkez Bankası geçtiğimiz son birkaç hafta içerisinde önce 2 trilyon dolarlık bir teşvik paketi hazırladı, ardından da 2.3 trilyon dolarlık başka bir paketin duyurusunu yaptı. Bunun yanı sıra Japonya’nın neredeyse 1 trilyon dolarlık, Avrupa Merkez Bankası’nın da neredeyse 600 milyar euroluk bir paket hazırladığını biliyoruz.

İnsanlar bu belirsizlikler içerisinde paralarını, sermayelerini koruyabilmek için altına sığınmaya başladılar. Güvenli liman olarak tanınan altın fiyatları da bu sırada hızla artmaya başladı. Çünkü bir yandan fiziki altının arzı azaldı, bir yandan da altına duyulan talep arttı.

Hedef 1800

Altının ons fiyatı geçtiğimiz günlerde 1700 doların üstüne çıktı ve böylece son 7 yılın rekoru kırılmış oldu. Daha sonra bir düzeltme sürecine giren altın fiyatı şu an için 1680-1700 dolar aralığına çekilmiş durumda.

Dünyanın en büyük finans şirketlerinden biri olan UBS’e göre altın fiyatlarındaki artışın önümüzdeki dönemlerde de devam ettiğini görebiliriz. UBS’in tahminlerine göre altının ons fiyatının 1800 dolara kadar çıkması mümkün gözüküyor. UBS tarafından paylaşılan notlar şu şekilde:

”Fed şu anda (ekonomiyi rahatlatmak için) elinde ne var ne yok kullanıyor. Altın fiyatları ABD’deki faiz oranından ve ABD Doları’nın alım gücünden her daim yoğun bir şekilde etkilenmiştir. Ve biz faiz oranının da, USD’nin alım gücünün de düşmesini bekliyoruz.

Fed’in parasal genişleme politikasıyla birlikte faiz oranının negatif bölgeye ineceğini düşünüyoruz. Ayrıca ABD Doları’nın değer kaybetmesi de mümkün gözüküyor. Bu yüzden görüşümüz altın fiyatının yükseleceği yönünde.”

Bitcoin’i Etkiler mi?

Daha fazla insanın güvenli bir liman arayışına girmesi aslında Bitcoin fiyatını da etkilemeye başlayabilir.

Dünya ekonomisinde yaşanacak olumsuz bir gelişme yalnızca altın fiyatlarını değil Bitcoin fiyatını da harekete geçirebilir. Geçtiğimiz gün bu konuyla ilgili konuşan bazı yorumcuların görüşlerini aktarmıştık. Dünya ekonomisinin gidişatını değerlendiren bu isimler, özellikle haziran-temmuz aylarında Bitcoin fiyatında bir hareketlilik yaşanabileceğini düşünüyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment