Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance’in Bitcoin Opsiyonları Hazır

Birkaç ay önce vadeli işlem piyasasına giriş yapan Binance şimdi yeni bir adım daha attı. Binance kullanıcıları mobil uygulama üzerinden artık opsiyon ticareti yapabilecekler.

Opsiyon Sözleşmeleri

Binance’in opsiyon sözleşmelerini açacağı haberi aslında bundan birkaç gün önce duyrulmuştu. Fakat bu sözleşmelerin tam olarak ne zaman, ne şekilde açılacağı bilinmiyordu.

Şirket bugün yayınladığı duyuruyla opsiyon sözleşmelerinin hazır olduğunu açıkladı. Binance kullanıcıları mobil uygulama üzerinden opsiyon ticareti yapabilecekler.

Binance’in açıklamalarına göre kullanıcılar şimdilik sadece mobil uygulamadan işlem yapabilecek ve sadece Bitcoin’i (BTC) kullanabilecekler. Ayrıca uygulamada açılan opsiyon sözleşmelerinin vade tarihi 10 dakika-1 gün aralığında değişim gösterecek. Kullanıcılar opsiyon hakkını bu tarihten sonra kullanamayacaklar.

Genel Bakış

Yatırımcılar opsiyon sözleşmelerini kullanarak ellerindeki bir ürünü (bu durumda Bitcoin’i) belli bir fiyattan, belli bir tarihte alma-satma hakkı alabiliyorlar. Alım ve satış opsiyonu olarak ikiye ayrılan opsiyon türlerini kısaca şöyle anlatabiliriz:

  • Alım opsiyonu: Opsiyonu alan kişinin Bitcoin’i belli bir vadeye kadar belli bir fiyattan satın alma hakkı olur.
  • Satış opsiyonu: Opsiyonu satan kişinin Bitcoin’i yine belli bir vadeye kadar belli bir fiyattan satma hakkı olur.

Opsiyon sözleşmelerinde taraflar aslında sadece belli bir ürünü alma/satma hakkını almış olurlar. Yani bu yatırımcılar aslında vade dolduğu zaman Bitcoin almak/satmak zorunda değiller. Ama ellerindeki opsiyon sözleşmesi sayesinde eğer böyle bir işlem yapmak isterlerse yapma hakları olacak.

Opsiyon sözleşmeleri diğer bazı türev ürünlerine kıyasla kısmen daha güvenli sayılsalar da bazı yatırımcılar bu sözleşmeleri de spekülatif bir şekilde kullanabiliyorlar. Binance kullanıcıları bu sözleşmelerde tam olarak nasıl bir deneyim elde edecekler göreceğiz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment