Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Altın Kripto Paralar Karşısında Artık “Güvenli Bölge” Sayılmıyor

Salı sabahı altının fiyatı %1 yükseldi. Bu artışın sebebi, geçen gün Kuzey Kore’nin fırlattığı füze olarak değerlendirildi. Jeopolitik konum piyasayı endişelendirmişti.

(Altın Fiyatları 2017. Kaynak: Bloomberg Financial)
(Altın Fiyatları 2017. Kaynak: Bloomberg Financial)

Fakat Bloomberg’e göre, altın fiyatındaki bu artış olaylara verilen gecikmiş ve az bir tepkiydi. Altın artık kripto paralar karşısında güvenli liman olmaktan çıktı. Geleneksel modellere bakıldığında altının fiyatı şu anki fiyatından fazla olmalıydı. Altının bu göreceli düşük performasına sebep olan iki şey var.

Değer Kaybeden Altın

Altının performansının eskisi gibi olmamasının bir sebebi ise yatırımcıların artık altına değil kripto paralara yatırım yapıyor olmasıdır. Yakın zamanda Venezuela’da yaşanan yüksek enflasyona rağmen Bitcoin gibi sanal paralar değerini korumaya devam etti.

Merkez bankalarının alışılmadık para politikaları da altının değer kaybetmesine yol açtı.Aynı zamanda merkez bankalarının bilançolarla ilgili yaşadığı sıkıntılar da yatırımcıları sinirlendiriyor. Bazı yatırımcılar güvenli limanı artık Bitcoin’de aramaya başladı.

Yatırımcılar, Bitcoin ve diğer kripto paraların getirilerine ve genel istikrarına bakarak değerli metallerden ve borsadan kaçtı. Geçtiğimiz 10 hafta içinde 30 milyar doları aşkın hisse senedi piyasadan çekildi ve başka yatırım seçenekleri değerlendirildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment