Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Altın Krizi Gitgide Büyüyor

Altın yıllardır güvenli liman olarak değerlendiriliyor. İnsanlar kriz anlarında paralarını altına çevirip sermayelerini bu şekilde koruyorlar.

Dünya genelindeki Kovid-19 vakalarının sayısı neredeyse bir milyona yaklaşmışken insanlar yine altın almaya başladılar. Fakat altına duyulan talep artsa da arz konusunda sorun yaşanmaya başladı.

Koronavirüs yüzünden birçok uçak seferi iptal edildi, birçok rafineri karantinaya alındı. Hatta bazı altın madenleri kapanmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde paylaştığımız yazılarda bunun nasıl bir soruna yol açtığından bahsetmiştik. Görünüşe göre sorun artık o kadar ciddi bir hal aldı ki kuyumcular altın bulabilmek için her yolu deniyorlar.

İşlevi Değil Boyu

Şu anda Koronavirüs yüzünden İsviçre’den Londra’ya, Londra’dan New York’a altın göndermek bir hayli zorlaştı. Fakat sorun yalnızca bununla kısıtlı değil.

İngiltere ve İsviçre gibi merkezlerde elbette altın kıtlığı yaşanmıyor, buralarda hala yüklü miktarlarda altın var. Ama sorun şu: Büyük bankalar ve kurumsal yatırımcılar genelde 400 onsluk külçe altın almayı tercih ediyorlar. Küçük yatırımcılarsa bir onsluk vs. altın almayı tercih ediyorlar. Hem bankaların hem de küçük yatırımcıların altına olan talepleri bu kadar artmışken, hangi birinin talebi karşılanacak?

Normal şartlar altında hem bankaların hem de küçük yatırımcıların istekleri doğrultusunda altın üretilirdi. Yani İsviçre’deki rafinerilerden çeşit çeşit büyüklükte altın çıkardı. Fakat şu anda birçok rafineri kapandığı ve altın sevkiyatlarında sorun yaşandığı için bu istekler yerine getirilemiyor.

Yani şu anda hem büyük hem de küçük yatırımcılar, sermayelerini koruyabilmek için altına geçiş yapmaya, altının ‘güvenli liman’ özelliğinden yararlanmaya çalışıyorlar. Fakat şu anda altının işlevinden ziyade boyu daha çok konuşuluyor.

Kuyumcuların Çaresizliği

Bu durum birçok ülkede ciddi sorunlara yol açtı. Dünya genelinde altına duyulan talep arttı artmasına ama kuyumcular bu talebi karşılamakta yetersiz kalıyorlar.

Bloomberg’ün aktardığı bilgilere göre bazı kuyumcular artık müşterilerden altın  almaya çalışıyorlar. Kuyumcular elindeki altını satmak isteyen müşterilerle iletişime geçip onlardan altın alıyor, bu altını bekleme listesindeki müşterilere satıyorlar. Dublin’deki GoldCore adlı bir kuyumcunun kurucusu Mark O’Byrne, şunları söylüyor:

“İnsanlar altın satmak değil altın almak istiyorlar. Şu anda elimizde bir alıcı bekleme listesi var. Müşterilerimize mail atıp altın satmak isteyen var mı diye sorduk. Mail gönderdiğimiz her 99 kişiden ancak 1 veya 2 tanesi altın satmak istiyor.”

Fiyatlar Artıyor

Şu anda altın piyasasındaki tedarik zincirinde epey büyük bir kopukluk var. Rafineriler Koronavirüs yüzünden kuyumcuların taleplerini, kuyumcular rafinerilerden altın gelmediği için müşterilerin taleplerini karşılayamıyorlar. Talep bu kadar artmış ve arz bu kadar azalmışken altın fiyatı da elbette yükselmeye başladı.

Mesela İsviçre’deki Argor-Heraeus SA adlı bir şirket, rafinerilerini kapatmak zorunda kaldığı için kiloluk altınları spot fiyatından %6 daha pahalıya satıyor. BullionStar analistlerinden Ronan Manly bu durum hakkında şunları söylüyor:

Eşi benzeri görülmemiş bir duruma tanıklık ediyoruz. Talepte devasa bir artış var ve fiziki altın fiyatlarıyla spot altın fiyatları arasındaki fark açılmaya devam ediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment