Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

AMB/Lagarde: Merkez Bankaları Bitcoin Alacak mı?

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, merkez bankalarının bitcoin almasının “söz konusu” olmadığını açıkladı. Kripto para ve dijital para arasında bir çizgi çizen Lagarde, gelecekte bir dijital euro projesinin görülebileceğini söyledi. 

AMB Başkanı, The Economist ile yaptığı görüşmede merkez bankalarının kripto para politikasını değerlendirdi. Lagarde, ocak ayında yaptığı açıklamalarda bitcoin gibi kripto paraların “yasa dışı amaçlarla” kullanılabildiğini dile getirip, regülasyon çağrısıda bulunmuştu.

‘Muhtemel görünmüyor… söz konusu değil”

Business Insider haberine göre Lagarde, çarşamba günü The Economist’e konuştu. Avrupa Merkez Bankası Başkanı, merkez bankası rezervlerine bitcoin’in eklenip eklenmeyeceği sorusuna, “Muhtemel görünmüyor diyebilirim. … Söz konusu dahi değil.” diyerek yanıt verdi.

Bitcoin’in yapısına ilişkin konuşan Lagarde, onun “bir para birimi olarak kabul edilecek stabiliteye sahip olmadığını” dile getirdi. Bitcoin, dijital bir varlık olarak tanımlandı.

‘Dijital euro dört sene içinde hazır olabilir’

Kripto paralara kullanım alanları nedeniyle uzak yaklaşan Lagarde, dijital para konusunda farklı bir tablo çizdi. Avrupa Merkez Bankasının dört sene içerisinde bir ‘dijital euro’ çıkarabileceği açıklandı. Çin’in dijital yuan çalışmalarına atıfta bulunulurken, dijital para çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini söylendi.

Çin’in dijital yuana yönelik yaptığı hazırlık çalışmaları, altı yıl sürdü. Lagarde, AMB’nin bundan daha hızlı hareket edebileceğini ve dijital euronun “dört sene içerisinde” hazır hale gelebileceğini açıkladı. Dijital euronun, banknotun yerini almayacağı vurgulanırken bu çalışmalar sırasında “bankacılık sisteminin stabilitesinin” gözetilmesi gerektiği aktarıldı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!