Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

AMD: Kripto Para Madenciliği Endüstrisi Yakında Stabilleşecek

Grafik işlemcisi üreticisi AMD’den gelen açıklamaya göre, 2017’nin 3. çeyreğinde madencilik için alınan donanımların satışları patlamış durumda.

Perşembe günü hazırlanan kazanç raporuna göre, 3. çeyrekte şirketin işlemci ve grafik departmanı tam 819 milyon dolar kar elde etmiş. Bu da 2016’nın 3. çeyreğine göre tam %74’lük bir artışa işaret ediyor.

Geleneksel olarak AMD’nin GPU’ları sadece belirli bir oyuncu kitlesi tarafından performansları tercih ediliyordu. Ancak günümüzde artık kripto para tutkunları da GPU’ları madencilik için kullanarak bu performansa ortaklık etmekte. Yayınlanan kazanç raporundaki değerlerde Radeon grafik birimlerinin ve masaüstü Ryzen işlemcilerinin büyük bir payı bulunuyor – ki bu işlemciler, piyasada madencilik hünerleriyle ünlüler.

Raporda daha da derine inecek olursak, AMD’ye göre özellikle Vega 56 ve Vega 64 grafik kartlarının satışlarında ciddi bir artış mevcut. Bu kartlar, sahip oldukları yüksek performans/fiyat oranlarından dolayı madencilik endüstrisinde oldukça fazla rağbet görmeleriyle biliniyor.

AMD’nin diğer bölümlerindeki kazanç oranları durgun sayılabilir. Ancak GPU satışları o kadar artmış ki şirket 1.64 milyar dolarlık bir kar elde ederek kazancını geçtiğimiz yıla göre %26 artırmış. Bu çeyreğin kazancı, 2011’de kırılan en karlı çeyrek rekorunu da yeniden kırmış bulunuyor.

Bu değerler oldukça şaşırtıcı olsa da, şirketin hisse senedi ortakları 3. çeyrek sonuçlarından pek mutlu görünmüyor. Perşembe günü 14.25$ olan hisse fiyatı, marketin kapanmasından sonra 12.43$’a düşmüş vaziyette. Bu düşüş, yatırımcıların AMD’nin kripto para endüstrisinde uzun süre başarılı olmayacağı düşüncesine bağlı görünüyor. Yatırımcılara göre, her ne kadar kazanç artmış olsa da kripto para endüstrisi oldukça kırılgan, yani uzun vadede güvenilmemesi gerekiyor.

Buna ek olarak, AMD’den gelen başka bir raporda kripto para madenciliğine bağlı kazancın 4. çeyrekte 3. çeyreğe oranla %15±3 azalması bekleniyor. Şirketin CEO’su Lisa Su, bu konuda bir açıklama yapmış:

“Bu artış sürekli devam edemeyecek… Kripto para madencilerinden gelen talebin yakında azalarak stabilleşeceğini düşünüyoruz.”

Şirket tarafından verilen mesaj şimdilik kararsız görülüyor. Lisa Su yaptığı açıklamada, kripto para madenciliğinin AMD’nin kazançlarında önemli bir yere sahip olacağını söyledi. Ancak kazanç için başka fırsatlar olduğunu da belirterek diğer endüstrilere kapıyı aralık bırakmayı ihmal etmedi:

“Aynı zamanda blockchain teknolojisinin ticari bir yanı da var ve bize göre bu oldukça ilgi çekici. Orta vadede de kazanç getireceğini düşünüyoruz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment