Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Andreessen Horowitz Açıkladı: Bitcoin’de Boğa Döngüsü Geliyor mu?

Andreessen Horowitz (a16z) kripto para piyasasında yeni bir boğa döngüsünün görülebileceğini açıkladı.

Bundan kısa süre önce yeni bir kripto para fonu kuran ve 500 milyon dolardan fazla yatırım toplayan a16z; piyasanın geleceğiyle ilgili yeni bir rapor yayınladı. Bu raporda tam olarak ne zaman, ne şekilde olacağı söylenmese de Bitcoin fiyatının artışa geçebileceği söyleniyor..

Geçmiş Veriler

Andreessen Horowitz araştırmacıları geriye dönük yaptıkları araştırmalar sonucunda piyasada şu ana dek 3 kez boğa döngüsü görüldüğünü fark ettiler. Bunlardan biri 2011, biri 2013 biriyse 2017 yılındaydı.

2011, 2013 ve 2017 tarihleri arasında tam olarak ne gibi bir bağlantı olduğunu bilmek pek mümkün değil. Kimileri 2013 ve 2017 tarihlerindeki artışın 2012 ve 2016 tarihlerindeki halvingden kaynaklandığını söylese de bunun hakkında kesin bir yorum yapılamıyor. Andreessen Horowitz araştırmacıları da bu tarihler arasında ne gibi bir bağlantı olduğunu bilmiyorlar.

Fakat bu, bu tarihlerde görülen boğa döngüleri arasında bir benzerlik olmadığı anlamına gelmiyor. Hatta A16z araştırmacılarına göre bu tarihlerde yaşanan boğa döngülerinin kronolojik bir özetini çıkarmak bile mümkün. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan bu boğa döngüleri hep şu şekilde işledi:

  • Bitcoin ve diğer kripto paralar normalin üstünde değer kazanıyorlar,
  • Yeni yatırımcıların sayısı ve sosyal medya etkileşimleri artıyor,
  • Sektörde yeni fikirler üretiliyor ve yeni çalışmalar yapılıyor,
  • Yeni projeler geliştiriliyor, startuplar kuruluyor,
  • Bu projeleri görüp sektöre girenlerin sayısı artıyor.

Araştırmacılar yukarıda sayılan bu maddelerin 2010’dan beri nasıl değiştiğini göstermek için şöyle bir tablo hazırladılar:

Kaynak: a16z

Dördüncü Döngü

Bitcoin fiyatı Aralık 2017’de 20 bin dolara kadar çıktıktan sonra hızlı bir şekilde düşmeye başladı. 3 bin dolara kadar düşen BTC fiyatının toparlanması neredeyse 2018’in sonunu buldu diyebiliriz.

Fakat Andreessen Horowitz’e göre bu süreç aslında Bitcoin’in iyileşme süreci olarak görülebilir. Çünkü BTC fiyatının Aralık 2017’de 20 bin dolara kadar çıkmış olması yukarıda bahsi geçen boğa döngüsünün başlamasına yol açtı. Fiyat arttığı için piyasaya daha fazla yeni yatırımcı girdi, daha fazla proje geliştirildi ve daha fazla startup kuruldu. A16z araştırmacıları tüm bunların şimdi yeni bir boğa döngüsüyle sonuçlanabileceğini söylüyorlar:

“2017’deki boğa döngüsünün ardından ödeme, finans, oyun, altyapı, web uygulaması gibi çeşitli alanlarda yepyeni projeler geliştirilmeye başladı. Bu projelerin büyük bir kısmı yakın gelecekte hazır olacak. Dördüncü boğa döngüsünü tetikleyen şey bu olabilir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment