Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Anket: Bitcoin Yatırımcılarının Yüzde 22’si Borç Para Kullanıyor

Bireysel borçları araştırmalarına odaklanmış bir firma olan LendEDU’ya göre Bitcoin yatırımcılarının yüzde 18’inden fazlası kripto para yatırımı yapmak için borç para kullandı. 672 aktif Bitcoin yatırımcısına yapılan küresel bir ankette araştırmacılar yatırımcılara kripto para ticareti yapmak için ne gibi bir metot kullandıklarını sordu. Yatırımcıların çoğunluğu kripto para hesaplarına para aktarmak için kredi kartı gibi bankacılık sistemleri kullanıyor.

Ancak yatırımcıların yüzde 22’si Bitcoin aldıktan sonra kredi ve banka kartlarındaki borçları ödemediklerini söylediler. Yani bu kişiler borç parayla kripto para yatırımı yapıyor. Raporun bir kısmı şu şekilde:

“Bir dijital para hesabına para aktarmanın en mantıklı ve tutumlu yolu hiçbir ücret ödenmeyen ACH ödemesiyle gerçekleştirmektir. Bitcoin yatırımcısı olan 672 katılımcıdan yalnızca yüzde 18.60’ı kripto paraların parasını böyle ödüyordu.

Ancak LendEDU sonuçlarındaki en büyük endişe kaynağı bu değildi. En büyük endişe kaynağı şu: Bitcoin yatırımcılarının yüzde 22.13’ü Bitcoin satın aldıktan sonra kredi kartlarındaki açığı kapamadılar.”

Abartılmış Genelleme

Yakın zamanda Dünya’nın en büyük kripto para borsası olan Binance günde 250 binden fazla aktif kullanıcı aldığını ve bunun sonucunda yeni üye alımına geçici süreliğine ara verdiğini duyurmuştu. Coinbase ve Bitstamp de geçtiğimiz tarihlerde günde 100 binden fazla yeni kullanıcı alıyor ve haber yazım saatinde Coinbase’in 20 milyondan fazla kullanıcısı var. Coinbase de Binance gibi yeni üye alımına ara veren borsalar arasında.

Aralık ayının başlarında Bitstamp kurucularından ve CEO’su olan Nejc-Kodric şöyle söylemişti:

“Günlük olarak 100.000’den fazla yeni hesap aldığımızı anlamanızı rica ediyoruz. Böylesine bir artışa başa çıkmak hayli zor. Müşterileri daha hızlı alabilmek için kapasitemizi arttırıyoruz ancak bu biraz zaman alıyor.”

Şuanda kripto para borsaları 100, hatta 200 binden fazla yeni kullanıcıyla karşı karşıya. Dolayısıyla yalnızca 618 adet Bitcoin yatırımcısının katıldığı bir ankete dayanarak tüm piyasa hakkında bir genellemeye varmanın lüzumu yok.

Tüm piyasa hakkında genelleme yapılamayacak olsa dahi bu anket gösteriyor ki en azından bir kesim Bitcoin yatırımcısı uzmanların uyarı ve tavsiyelerine rağmen hala daha kripto paralar yüzünden girdiği borcu ödemiyor.

Kaybedebileceğiniz Kadarı

Haziran ayında Bitcoin ve güvenlik uzmanı Andreas Antonopoulos kripto para yatırımı yaparken oluşan riskler dolayısıyla yalnızca kaybetmeyi göze alabildiği kadar miktarla kripto para yatırımı yaptığını çok net biçimde vurguladı. Piyasadaki yerine ve boyutuna bakıldığında Bitcoin’e yatırım yapmak diğerlerine göre daha az riskli olsa da küresel piyasadaki diğer kripto paraların barındırdıkları riskler hala daha ciddi düzeylerde. Antonopoulos:

“Küçük ancak dağıtılmış bir portföyün parçası olarak birkaç farklı kripto para tutuyorum. Yalnızca kaybetmeyi göze alabildiğim kadarını riske atıyorum” dedi.

Imperial College London tarafından düzenlenen Coinscrum etkinliğindeki bir sunumda Antonopoulos aynı zamanda kripto para yatırımlarının tamamını kaybetse dahi hala daha geri kalan her şeye sahip olabileceğini çünkü kariyerini, entelektüel kapasitesini ve işini Bitcoin’e ve kripto para piyasasına adadığını belirtti.

Sıradan yatırımcılar ve piyasaya yeni dahil olanlar için tekrar hatırlatalım: belli bir varlığa yatırımda bulunmak için -evet Bitcoin de dahil- borç almak hayli riskli bir şey. Yatırım yaptığınız varlığın ne olduğu önemli değil. Belli bir varlığa yatırım yapmak için borç almak çok, çok riskli. Antonopoulos:

“Sahip olduğum küçük birikimlerin %100’ü Bitcoin’e yatırılmış durumda. Aslında hala daha ödemeye çalıştığım ABD Doları üzerinden küçük bir borcum var ani %100’ünden fazlası Bitcoin’de. Şimdi yeniden vurgulamak isterim ki bu yatırım yapmak için bir öneri değildir. Çünkü ben Bitcoin’e paramı değil; kariyerimi, entelektüel kapasitemi, yaratıcılığımı, tutkumu ve işimi yatırdım. Para, Bitcoin’e yapmış olduğum en az yatırım ve (paranın) tamamını kaybedip yine de geri kalan her şeye sahip olabilirim” dedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment