Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ankete Göre Çekler Euro Yerine Bitcoin Tercih Ediyorlar

Yakın zamanda yapılan ve insanların Çek Koruna’sı dışındaki para birimlerine yönelik tutumlarını inceleyen bir ankete göre Çekler, değer saklamak için Euro’dan ziyade kripto paraları tercih ediyorlar. Kendi para biriminden farklı bir para birimi alma konusunda fikirleri sorulduğunda Bitcoin almayı tercih edeceğini söyleyen kişilerin sayısı, Dolar almayı tercih edeceğini söyleyenlerden iki kat fazlaydı.

Kripto Paralar Sağlam Paralar

“Sağlam” bir milli paraya sahip olma lüksü olmayan pek çok ulus gibi Çekler de sahip oldukları sermayeleri Dolar ya da Euro gibi farklı para birimlerine dönüştürmeyi seçebilirler. Daha doğrusu normalde böyle olur. Ama şaşırtıcıdır ki güncel bir ankete göre “1 numaralı yatırım” olarak ne Euro ne de Dolar gösteriliyor. Yerel medyada da yer bulan anket bu ay 525 kişinin katılımıyla gerçekleşti.

Ankete göre Çekler kripto paralardan gayet haberdarlar. Özellikle Bitcoin ve Ethereum gibi para birimleri de oldukça popüler durumdalar. Ankete katılan kişilerin yaklaşık %11’i kripto para almayı düşündüğünü söyledi. Euro almayı düşünenlerin oranı ise %10.3.

Çek Koruna’sı “özgürlüğüne kavuşmasından” bu yana pek de fena ilerlemiyor. Çek koruna’sı Çek Milli Bankası geçtiğimiz Nisan ayında aradaki boşluğu kapadığında Euro’ya karşı değer de kazanmıştı. Ankete göre Çek vatandaşlarının neredeyse üçte biri (%30), şu anda Çek Koruna’sına güveniyor. Çekya’da en çok güvenilen ikinci para birimi ise İsviçre Frangı (%26).

Tahmin edilebileceği gibi bir ülke, para biriminin değerini korumakla çok uğraşmıyorsa o paranın değeri düşebilir ki bu da ihtal malların fiyatında artış anlamına gelir. Şu anda Koruna ne iyi ne kötü ilerliyor, bir nevi kendi halinde geçinip gidiyor ve Çekler, sahip oldukları sermayeleri korumak için alternatif para birimlerine yönelebilirler.

Bitcoin Nakit Olarak Da İsteniyor

Pek çok kişi kendi para birimine alternatif olarak Euro’yu seçebilir ancak Euro, Çek vatandaşları arasında asla çok yaygın olmadı. Prag hükûmeti bundan birkaç yıl önce Euro’yu kullanmaya yönelik planları rafa kaldırmıştı. Konuyla ilgili yapılan birkaç ankete baktığımızda da Çek halkının Eurozone’a pek ılımlı bakmadığını (%20’nin altında) görebiliyoruz. Yeni yapılan ankete göre de Euro, Çek vatandaşlarının en güvendiği para birimleri listesinde üçüncülüğe düşmüş durumda.

Ankete katılanlara nakit olarak yabancı bir para birimi almayı düşünüp düşünmedikleri sorulduğunda katılımcıların yarısından fazlası böyle bir niyetinin olmadığını söyledi. Satın almayı düşündüğünü belirtenlerin üçte biri tercihlerini Euro’dan yana kullanacağını söyledi. Ülkeye komşu olan pek çok ülke, Slovakya gibi, Euro’yu benimsemiş durumda ve bu ülkeleri ziyaret eden Çek vatandaşlarının ortak bir Avrupa parasına ihtiyaçları oluyor. Ancak katılımcıların %8.4’ü bu gibi ihtiyaçları çözmek için kripto para kullanmayı tercih edeceğini söylüyor. Yakın zamanda Dolar almayı düşünenlerin oranı ise %4.2.

Çek Ulusal Bankası geçtiğimiz yıl kripto paralar hakkında pek de olumlu olmayan açıklamalar yapmış ve kripto paraların geleneksel paranın yerini alma potansiyellerini küçümsemişti. Finansal otorite konumunda olan banka, Dünya çapındaki bankaların Bitcoin’den korkmak için bir nedenleri olmadığını belirtmişti. Bankaya göre “iyi bir para biriminin” sabit bir alım gücü olur. Banka aynı zamanda Dünya genelinde yapılan tüm Bitcoin işlemlerinin, Çek Koruna’sı ile yapılan elektronik işlemlerin yalnızca %16’sına tekabül ettiklerini de belirtti.

Çek medyası bundan birkaç ay önce Çekya’da Bitcoin kullanılarak satın alınan ilk evin haberini yapmıştı. Bir Rus vatandaşı 35 Bitcoin karşılığında Prag’da bir daire aldı. Anlaşmayı sağlayan şirketin kurucusu olan Jaroslav Kovac “[müşterinin] koşullarından birinin Bitcoin ile ödeme yapmak olduğunu” söylemişti.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment