Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin.org ve Bitcointalk.com Sahibi BITMAIN’in Hakimiyetini Eleştirdi.

Bu hafta, Bitcoin.org web sitesinin ve Bitcointalk’un Cobra kod adlı sahibi, Bitcoin çekirdek ağının Proof-of-Work (İş İspatı) algoritmasını değiştirmeyi düşünmelerini isteyen bir yazı yazdı.

Bitcoin.org Sahibi ‘Cobra’, Bitcoin Madenciliğinin Tek Kişi ve Onun Şirketi Tarafından Kontrol Edildiğini Söyledi

Sözkonusu iki ünlü web sitesinin sahibinin, Bitcoin camiasına Proof-of-Work mutabakatının değişmesi talebinde bulunan açık bir mektup yazması bir kez daha tartışmalara yol açtı. Cobra, bitcoin yelpazesinin yavaş yavaş merkeziyetsizlikten uzaklaştırıldığını ve bu konuda bitcoin madenciliğinin merkezileştirilmesini suçladığını söyledi. Aslında, Cobra “tek adam ve tek şirket” ‘e işaret ediyor ve bu kişi Çin merkezli Bitmain Technologies’in sahibi olan Jihan Wu. Cobra, Bitcoin çekirdek ağının güvenliğinin yalnızca bir şirkete bağlı olduğunu söylüyor.

Cobra açık mektubunda şöyle diyor:

“[Bitmain] hashrate’in çoğunluğunu kontrol ettiği müddetçe, ağın güvenliğini korumanın tek yolu yeni bir PoW için hard fork yapılmasıdır. Ancak bu tüm topluluğun merkezi olman bir Bitcoin’i savunduğunda gerçekleşebilecek bir durumdur.”

Kobra: “Hashrate Zaten Kötüye Kullanıldı”

*Hashrate (Madencilik yapılan makinenin ne kadar güçlü olduğunu ölçmek için kullanılan birim )

Cobra, topluluğun sürekli yeni girenlerin küresel maden alanına atlamasını konuştuğundan bahsediyor ancak Bitmain ile rekabet etmeleri imkansız olduğuna inanıyor. Bitmain’in geçtiğimiz yıl 4 milyar dolar kar elde etmesini, ışık yılı olarak tanımlıyor. Cobra topluluğa seslenişinde şunları da söyledi:

“Bu 4 milyar dolarlık kâr, öngörülebilir gelecekte madenciliğe hakim olmalarını ve muhtemelen rakiplerindeki hisseleri satın almalarını sağlayacak daha iyi donanımlar oluşturmak için kullanılacaktır”

“Hashrate, önceden hardfork girişimlerine siyasi destek vermek için istismar edilmiştir. Bitcoin’e bağlılıkları kuşkulu. Kendilerine ekmek kapısı olan Bitcoin ağınını altını oyarak bitcoin cash’e destek vermeye daha çok ilgi duyuyorlar. Daha da kötüsü bunu insan hakları ihlalleri, sansür ve genel olarak kötü davranışları uzun bir geçmişe sahip olan Çin’e dayandırarak yapıyorlar.”

Cobra, PoW’un, çeşitli bireyler ve işletmeler arasında etkili bir şekilde dağıtılmadığı takdirde çok az güvenlik sağladığını söylemeye devam ediyor. Fakat şu anda, onun görüşüne göre maden dağıtımı, çoğunlukla Jihan Wu tarafından tekelleştiriliyor. Cobra, merkeziyetçiliğin gerçekleşmesine izin vermek, bir kişinin başınıza bir silah dayamasına izin vermek kadar delicedir.

Jihan Wu’nun Cevabı: “Diğer blok zincirleri yenilenirken Cobra politik oyunlar oynamakla meşgul”

Wu, daha önce de tartışmalara neden olan açıklamalar yapan anonim web sitesi sahibinin, topluluğun üyelerine Satoshi Nakamoto’nun yol haritası dokümanının belirli bölümlerini yeniden yazmalarını da istediğini ifade ederek şöyle devam etti

“Cobra’nın son yorumları “madencilik sorununun ana sebebinin bitcoin problemleri olduğu yönünde. Topluluğun artık bu fayda vermeyen beyanatlardan kurtulması gerekir.”

Twitter hesabı üzerinden ise Cobra’ya yanıt olarak şunları yazdı:

“Ethereum, erc-20 iyileştirme önerilerini tartışırken ve birçok yeni blok zinciri atılgan yenilikleri test ederken, Bitcoin.org’un denetleyicisi PoW’yi değiştirme gibi politik oyunlarla meşgul. Bitcoin’in geleceği iyi görünmüyor.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment