Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Araştırma: Bitcoin Fiyatı, Vadeli İşlemlerin Son Tarihlerinden Önce Manipüle Ediliyor

Norveç merkezli kripto para araştırma firması Arcane Research’ün yaptığı bir araştırmaya göre, Bitcoin fiyatları, vadeli işlem kontratlarının sona ereceği günlerin arefesinde ciddi bir manipülasyona uğruyor.

Konuyla ilgili olarak yapılan araştırmada, tarih olarak Ocak 2018 ve Ağustos 2019 dönemleri baz alındı. Ana etmen olarak CME Grup’un Bitcoin vadeli kontratlarına bakıldı. Buna göre, CME’deki kontratların sona ereceği tarihlerin yüzde 75’inde Bitcoin fiyatı ciddi düşüşler yaşadı.

Firma, araştırmasını yayınladıktan yaklaşık iki saat sonra ise Bitcoin fiyatının 8 bin dolara kadar düşmesi ve bu durumun da CME kontratlarının son tarihlerinden önce yaşanmış olması, işin bir başka ironisi olarak dikkat çekti.

Yapılan araştırmada ise, şu ifadelere yer verildi:

”CME vadeli kontratlarının sona ereceği günlerden önce Bitcoin fiyatının düşmesi, aslında bu dönemlerde fiyatın manipüle edildiğinin bir kanıtı olarak görülebilir. Elbette bu konuda çok net bir şey söylemek mümkün değil.”

Arcane firması, daha önce de çok konuşulan bir başka araştırma daha yapmıştı. O dönem için ise, Bitcoin’in gerçek dominasyonunun yüzde 70 değil de, yüzde 90 olduğu ifade edilmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment