Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Araştırma: Büyük Madencilik Havuzları, ”Yüksek Ölüm” Oranına Sahip

Coinmetrics.io isimli internet sayfası, geçtiğimiz Pazartesi günü en rekabetçi BTC madencilik havuzlarının hashrate tarihleri ile ilgili bir araştırma yayınladı. Açık kaynaklı kripto para analiz sitesinin yaptığı araştırma ve çalışma, Bitcoin madencilik ekosisteminin zamanla nasıl evrim geçirdiğinin bir kanıtı olarak dikkat çekmekte.

Büyük Madencilik Havuzları Oldukça Tehlikeli

Kripto para birimi ve özellikle Bitcoin madenciliği her yıl daha da zorlaşan çok rekabetçi bir sektör. Bütün SHA-256 algoritması tabanlı kripto para birimlerinin işlemsel gücü, dünyanın bütün süper bilgisayarlarının toplamından bile daha yüksek ve insanlar her geçen gün madencilik endüstrisine yeni fonlar aktarmayı sürdürüyor.

7 Ocak tarihinde açıklanan araştırma, yıllara göre BTC blocklarını ile ilgili verileri analiz etti. Ekip, araştırma verilerinin BTC.com ve Bitcoinity gibi bilinen kaynaklardan elde edildiğini ve bunların yanı sıra son 450.000 BTC bloğu için Coinbase çıktılarının da kullanıldığını belirtti. Günümüzde bir çok madencilik havuzu,blockchain üzerinde bir block kazıldığında kendilerini tanıtmak için Coinbase’in parametrelerini kullanmakta ve Coinmetrics bu alışkanlığın tamamiyle gönüllülük esasına dayandığını ve madenciliğin ilk günlerinde madencilerin kendilerini tanıtmadıklarını aktardı.

 

Major Mining Pools Have a ‘High Die-Off Rate’ Study Reveals

 

Coinmetrics, yayınladıkları bu çalışma ile”bir zamanlar Bitcoin’in önemli miktarda hashrate’ini kontrol eden” önde gelen  BTC Guild, Ghash, BTCC gibi havuzların, şimdi tamamiyle ağdan yok olduğunu ve ‘öldüğünü’ vurgulamakta. Araştırmanın bulduğu bir diğer önemli nokta ise, 2018 yılında kendilerini tanıtmak istemeyen (unknown olarak geçen kısım) bireylerin veya kurumların oranındaki ciddi artış. Coinmetrics’e göre bunun arkasında politik ve gizlilik odaklı nedenler olabilir ki çoğu ülkede kripto para madenciliği yapmak hala yasak veya kanunen belirsiz olarak görülmekte.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment