Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Araştırma: Ethereum, Bitcoin’den Daha İyi Bir Değer Saklama Aracı Mı?

Avustralyalı üniversite araştırmacıları tarafından yapılan araştırmada ‘Bitcoin kripto para sektöründe en iyi değer saklama aracı mı?’ ve ‘Ethereum dünyada ilk deflasyonist para birimi olma yolunda mı?’ soruları ele alındı.

Sidney Araştırma Üniversitesi’nden Ester Félez-Viñas, Macquarie Üniversitesi’nden Sean Foley, Batı Avusturalya Üniversitesi’nden Jonathen Carlsen ve Sidney Üniversitesi’nden Jiri Svec tarafından hazırlanan 18 Kasım tarihli araştırma, EIP-1559 güncellemesinin neden Ethereum’u daha iyi bir değer saklama aracına dönüştürdüğünü öne sürüyor. 

Araştırmaya göre Ethereum’un ağustos ayındaki EIP-1559 güncellemesi ile ağda gerçekleşen işlem ücretlerinin bir kısmı yakılmaya başlandı. Güncelleme ile bugüne kadar  dolaşımda olan 118.583.580 arzdan 1 milyon adetten fazla ethereumun yakılması sağlandı.  EIP-1559 güncellemesi ile kimi zaman günlük üretilen 12.000 ethereumun yarısından fazlasına denk gelen miktarda işlem ücreti yakıldığı ortaya çıktı. Araştırmacılar, Ethereum’a olan ilginin, güçlü merkeziyetsiz finans ekosistemine gösterilen talep nedeniyle arttığı ve gün geçtikçe daha fazla ethereumun yakılacağı tahmininde bulunuyor.

Araştırmacılar, Ethereum’un halihazırda Bitcoin’den daha az enflasyonist olduğunu söylüyor.

EIP-1559 güncellemesinden bu yana Ethereum üretme hızı yıla yayıldığında, Ethereum arzında beklenen yıllık büyümenin %0.98 olduğunu, aynı dönemde ise bu oranın Bitcoin’de %1.99 olduğu ve  Ethereum’un büyüme hızının 2 katı olduğu görülüyor.

Ethereum’un, Bitcoin’e göre daha iyi enflasyona karşı koruma sağladığını söyleyen araştırmacılar, Ethereum’un uzun vadede Bitcoin’den daha iyi bir değer saklama aracı olduğunu düşünüyor.

 

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!