Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Araştırma: Kuzey Kore, Kripto Paraları Para Aklamak İçin Kullanıyor

Kuzey Kore’nin, özellikle de Amerikan ambargosunu aşabilmek amacıyla, kripto paralara yönelim gösterdiği kaydedildi. Yayınlanan raporda, ulusal bir kripto para üzerinde çalışan Kuzey Kore’li yetkililerin, sınır tanımayan para transferleri için, kripto paraları ciddi bir alternatif olarak gördüğü belirlendi.

Hong Kong temelli bir araştırma firmasının yaptığı ve bağımsız ekonomistler Lourdes Miranda ile Ross Delston’un imzasını attığı araştırmada, Kuzey Kore’nin ABD ambargosunu delmek ve de kara para aklamak için kripto para yöneldiği belirtilirken, şu ifadeler kullanıldı:

”Şu anda dünyanın dört bir yanındaki suçlular kripto paraları tercih ediyor ve kripto paralar ile para aklıyor. Kuzey Kore de bu noktada farklı değil. Kripto paralar, Kuzey Kore’ye şu anda ABD ambargolarını delmek için önemli bir şans sunmuş durumda.”

Kuzey Kore’nin, wash trading ile kara para akladığı sonucuna varılan raporda, yetkililerin kendi yaptıklarını gizlemek için böyle bir yola gittiği belirtildi. Raporda, bu konu ile ilgili de şu ifadeler kullanıldı:

”Yaptıkları şey aslında prensip olarak çok basit. Üçüncü bir tarafa 100 dolarlık bir meblağ yollayıp daha sonra bunu farklı bir para birimi cinsinden yine 100 dolar olarak tahsil ediyorlar. Bu sayede de yaptıklarını gizleme fırsatları eline geçmiş oluyor.”

Lourdes Miranda ve Ross Delston, son olarak kaleme aldıkları metinde, Kuzey Kore hükümeti yetkililerinin, bu durumu gizlemek amacıyla sürekli olarak farklı kripto paralara da yönelebileceğini belirterek uyarılarını yaptı.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment