Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Araştırma Şirketi Tether Gibi Stablecoinlerin Neden Depeg Yaşadığını Açıkladı!

Stablecoinlerin dolar sabitliğinin bozulmasının sebebi bazı durumlarda kara para aklama operasyonlarından kaynaklanıyor olabilir.

Blockchain araştırma şirketi Bitrace, stablecoinler ve kara para aklama bağlamında dikkat çeken bir rapor sundu. Raporda, kara para aklayan suçluların eğer bu işlemleri blokzicniri üzerinde yapacaklarsa genellikle Tether (USDT) gibi stablecoinleri tercih ettiklerine ve genellikle TRON (TRX) ağına yöneldiklerine yer verildi.

Raporda kara para aklamak isteyen şahısların, USDT’yi yüksek ve manipülatif hacimler yaratarak itibari para birimleri karşılığında depeg hale getirdiğine yer verildi. Örneğin bu aktörlerin normal şartlarda 7 birim olması gereken Çin Yuanı/USDT işlem çifti üzerinde yüklü alım yaparak fiyatı 9-10 Yuan’a çıkardığı ve ardından kara para aklamaya dahil olan başka bir alıcı adresin bu fiyatlardan sattığı belirtildi. Aradaki kur farkının da kara para aklamak için bir fırsat olarak kullanıldığı vurgulandı.

Bitrace bu işlemlerin özellikle Kara Para Aklamayı Önleme/Müşterini Tanı (AML/KYC) önlemlerinden yoksun borsalar aracılığıyla gerçekleştirildiğini kaydetti.

Araştırma şirleki, örnek olarak kısa süre önce Tether ve OKX tarafından dondurulan bir cüzdanı inceledi. Yapılan takipler sonucunda söz konusu cüzdanın OKX’in yanı sıra FTX ve Binance gibi tanınmış kripto para borsalarına da para aktardığı ve hatta çevrim içi kumar platformlarını da para aklamak için kullandığı anlaşıldı.

Bitrace ayrıca TRON ağında kara para aklama riski taşıdığı belirlenen ve fon ölçeği 1 milyon USDT’yi aşan bazı adresler için bir fon denetimi gerçekleştirdi. Denetim dönemi Eylül 2021’den Mart 2023’e kadar USDT girişlerine odaklandı. Veriler, Eylül 2021’den Mart 2023’e kadar Tron ağında kara para aklama riski taşıyan adreslerin toplam 64,25 milyar USDT’nin üzerinde kripto para girişine ev sahipliği yaptığını ortaya koydu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!