Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Araştırmacılar Tamamıyla Kuantum Mimarisine Sahip Türünün İlk Örneği Çipi Duyurdu

Son olarak açıklanan bir habere göre Yeni Güney Galler Üniversitesi‘ndeki araştırmacılar kuantum hesaplaması yapan bilim adamlarının karşılaştığı bazı dengesizlikleri çözebilecek yeni bir mimarı yapı bulduklarını söyledi.

Bu önem bakımından Ay’a yolculuk ile kıyaslanan yeni mimari şu anki işlemcilerinde kullandığı her bir kübit (kuantum bit) dönüşünün nasıl sabit tutulduğu ve çevresindekiler ile etkileşimini kullanmakta.

Silikon transistörlerden oluşan bir sistem kurarak herbir kübitin (kübitler kuantum bilgisayarının yapıtaşıdır.) dönüşünü ve etkileşimini kontrol altına almaktadır. Böylece araştırmacılar etkileşimlerini dengeleyerek günümüze kadar süregelen bu sorunu çözmüş oldular.

Menno Veldhorst‘a göre:

“Bir kübitin üzerine elektrotlar vererek kübitin dönüşünü kontrol edebiliriz ve bu sayede kuantum ikili kodu olarak 1 veya 0 şeklinde kayıt yapmasını sağlarız. Ve kübitler arasındaki elektrotlara bakarak iki kübit arasındaki etkileşimi ve mantığı anlayabiliriz”

Fakat teknoloji daha çok yeni olduğı için her ne kadar çok işe yarasa da şu anda ticari amaçlar ile günlük hayatımıza girmesi için daha çok zaman var.

Blockchain Kuantum Güvenlik Sistemi

Carnegie Mellon‘daki araştırmacılara göre kuantum programlama teorik olarak blockchain’in şifreleme sistemini delebilir ve güvenliğini riske sokabilir.

Buna rağmen kuantum programlamasının teşkil edeceği risk henüz burada olmadığı için araştırmacılar bu potansiyel riski ortadan kaldırmak için gerekli “yamaları” yapabilirler.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • ufuk asil
    Posted 18 Aralık 2017 - 23:28 23:28

    bu haberler yalan kuantum bilgisayarları sadece pararlel işlemlerde iyidir. normal bir bilgisayardan pek farkıda yoktur. korkmanız gereken ise truenorth olarak isimlendirilem memristor bazlı ki benim tez konum insan beynine benzeyen okadar çok işlem yapabilen analog cihazlardır. bu kuantum bir yapay zeka iki ne çok korkuyonuz

Leave a comment