Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Arthur Hayes Çin İçin Geçmişi Örnek Gösterdi: Bitcoin Fiyatını 3’e Katlar!

Eski Bitmex CEO’su Arthur Hayes, Çin ve ABD’nin ekonomik ve finansal tutumlarını kıyaslayarak kripto para piyasasının geleceğine ilişkin görüşlerini paylaştı.

Arthur Hayes yakın tarihli bir blog gönderisinde, kripto para piyasasının geleceğini Çin ve ABD’nin kripto sektörüne karşı tutumları ışığında inceledi. Kripto para piyasasını yeni bir boğa koşusuna sürükleyecek faktörlere değinen yatırımcı, 2015 yazında yaşananları işaret etti.

2014 yılında Mt. Gox‘un iflasıyla birlikte sektörde yaşanan sıkıcı günleri hatırlatan Hayes, Bitcoin’in uzun bir süre boyunca 200 dolar bandından çıkamadığını belirtti. Bitcoin’i o kasvetli günlerden kurtaran gelişmenin Çin’in 2015 yılı itibariyle kripto para sektörüne ilgi duyması olduğunu vurgulayan Hayes, benzer bir durumun içinde bulunduğumuz günlerde de yaşanmaya başladığını ifadelerine ekledi.

Çin daha önce 3 kat yükseliş yarattı

Özellikle ABD cephesinin son aylarda kripto para piyasasına karşı aşırı sert tavrını eleştiren Hayes, Hong Kong başta olmak üzere Çin’in kripto paralara tekrardan kucak açmasının sektör için boğa sinyali olduğunu ima etti. Hayes, 2015’deki Çin etkisinin Bitcoin üzerinde 3 kat yükseliş yarattığını hatırlatırken önümüzdeki günlerde yaşanabilecek yükselişlere atıfta bulundu:

Mevcut piyasa düzeni bana 2015 yazını hatırlattı. Mt. Gox’un 2014 başlarında patlamasıyla başlayan ayı piyasası oldukça vahşiydi. Volatilite ve işlem hacimleri çöktü; yatay fiyat hareketi sıkıcılığıyla dayanılmazdı. Bitcoin fiyatı sonsuzluk gibi görünen bir süre boyunca 200 dolar civarında seyretti. Ancak 2015 yılının Ağustos ayında, doların şok bir devalüasyon yaşaması ve Çin’in Bitcoin’e olan ilgisi bir ralli başlattı. Ağustos’tan Kasım 2015’e kadar Bitcoin fiyatı üç katına çıktı ve bunun başlıca sebebi Çin’in ilgisiydi.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Binance ve Coinbase’e dava açmasının ardından Hong Kong, kripto para borsalarına çağrıda bulunarak kapılarının açık olduğunu hatırlatmıştı. Bununla birlikte geçtiğimiz aylar içerisinde kripto para likiditesi gözler görülür şekilde ABD’den Asya’ya kaymaya başladı.

Çin ve Japonya rekabeti de kripto paralara yarayabilir

Hayes’e göre kripto para piyasasını yükseliş sezonuna sokacak bir diğer faktör, Çin ve Japonya arasındaki olası bir para birimi savaşı olabilir.

Çin’in yuanı (CNY) Japonya’nın para birimi yen (JPY) karşısında değerlendireceğini ve bu durumun Çin’in ihracatını Japonya’nın ihracatına karşı daha rekabetçi hale getireceğini düşünen Hayes, bu denklemin kripto para piyasasına yansıyacağını sözlerine ekledi.

Bu durum Çin’in varlıklı sınıfının sermayesini başka yerlere taşıma eğilimini artırılabilir. Hayes, bu “başka yerin” artan regülasyon güvencesiyle birlikte kripto para sektörü olabileceğine inanıyor. Kripto para piyasasında yeni bir sermaye akışı yaşanmasıyla ciddi bir boğa koşusu da beraberinde gelebilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!