Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Arthur Hayes Kripto Para Piyasasının Yükseliş Yakıtı Olabilecek Gelişmeyi Açıkladı!

BitMEX kurucusu Arthur Hayes, kripto para piyasasına yükseliş getirecek faktörleri paylaştı.

Arthur Hayes 22 Haziran tarihli blog gönderisinde, piyasaların güncel durumuna yer verirken ABD  ve Japonya merkezli etkenlerin yükselişi tetikleyebileceğini kaydetti.

Makalede, Japon bankalarının büyük miktarlarda yabancı tahvil, özellikle de UST’ler satacağı öngörülürken Japonya Merkez Bankası’nın bunu yönetmek için büyük olasılıkla Fed’in FIMA repo olanağını kullanacağı belirtildi.

Bu durumun piyasada likidite artışı yaratacağını ve kripto paralar dahil risk ürünlerine yükseliş getirebileceğini vurgulandı.

2023 yılının eylül ve ekim aylarında, ABD Hazine Tahvili (UST) getirileri artmış ve bu durum S&P 500’ün %20 düşmesine yol açmıştıı. 10 ve 30 yıllık UST’ler %5’in üzerinde getirilere ulaşmıştı.

Bu duruma karşılık olarak Hazine Bakanı Janet Yellen, borçlanmayı kısa vadeli Hazine bonolarına kaydırdı ve Fed’in Ters Repo Programında bekletilen nakdi boşaltarak piyasaları canlandırmıştı. 1 Kasım’dan itibaren riskli varlıklar, kripto paralar dahil, hızlı bir yükselişe geçmişti.

ABD seçimlerinin etkisi büyük

Seçim yılı olması ve Başkan’ın kaybetme riskiyle karşı karşıya kalması nedeniyle Yellen’in finansal piyasa felaketini önlemek için getirilerin düşük kalmasını sağlaması bekleniyor. Yellen’in, Japon bankalarına ABD Hazine tahvillerini kamu piyasalarında satmamaları ve bunun yerine FIMA repo tesisini kullanmaları talimatını vermesi yeterli olacaktır.

Özetle Japon bankacılık sistemi, kripto yatırımcılarına dolar likiditesi sağlayarak piyasalara destek olabilir. Bu, kripto boğa piyasasının bir diğer ayağını oluşturabilir. Pax Americana dolar temelli finansal sistemi sürdürmek için dolar arzının artması gerekiyor.

Hayes “Shikata Ga Nai” diyerek piyasadaki düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendirdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!