Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Asgari Ücret ile Bitcoin Alınır mı?

Türkiye’de asgari ücret konusu yeni yılın yaklaşmasıyla tekrar gündeme geldi. Peki ülkemizde çalışan kişilerin %43’ünün asgari ücret aldığını düşünürsek, net değeri 2.324 TL olan bu ücretle 1 BTC almak için ne kadar çalışmak gerekir?

Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında en çok asgari ücretle çalışan oranına sahip birinci ülke konumunda. 2020 yılında 2.324 TL’ye yükselen ücretin 2021 yılında ne kadar olacağı konusunda görüşmeler ise yapılmaya devam ediyor. Asgari ücret alan ancak kripto para yatırımı yapmak isteyen çalışanların 1 Bitcoin için ne kadar çalışmaları gerektiği konusu da önem kazandı.

CoinGecko verilerine göre Bitcoin, 25 Aralık günü rekor tazeledi ve 185 bin Türk Lirasına kadar çıktı. Bu fiyattan hesaplama yaparsak, Türkiye şartlarında 1 BTC’ye sahip olmak için bir asgari ücretlinin 79.6 ay çalışması gerekiyor. Bu da 6 yılı aşkın bir süre demek. Bu 6 yıl boyunca kira, gıda alışverişi de dahil olmak üzere hiçbir harcama yapmamak gerekiyor.

Asgari ücret bir yana, eğer her ay kenara 100 TL konursa 1850 ay/185 yıl gibi çok uzun bir sürede 1 BTC’e sahip olunabiliyor.

Diğer ülkelerdeki asgari ücretlinin durumu nasıl?

ABD’de ortalama bir asgari ücret 1500 dolar seviyesinde. 25 Aralık’ta rekor tazeleyen Bitcoin ise 24 bin 600’e kadar çıktı. Bu durumda, ABD’de 1 BTC almak isteyen bir vatandaşın 17 ay çalışması yeterli.  Avrupa’da en yüksek asgari ücret veren ülke ise Lüksemburg’da ise çalışanlar minimum 2.070 euro alıyor. Güncel değerlere göre 1 Bitcoin 20.240 euro ediyor. Bu durumda Lüksemburg’da bulunan bir kişinin 1 BTC almak için 9.7 ay çalışması gerekiyor.

Türkiye ile en çok kıyaslanan ülkelerden birisi olan Almanya’da asgari ücret 1.550 euro. Orada bulunan bir kişinin 1 BTC alabilmesi için 13 ay gibi bir süre çalışması yeterli oluyor.

bitcoin-btc-fiyat-dolar-lira-asgari-ucret-yatirim

ABD’de yaşayan bir kişi her ay 100 dolar kenara koyarak 24 ay içinde 1 BTC’ye sahip olabiliyor. Euro kullanan Almanya, Lüksemburg gibi ülkelerde ise ayda 100 euro biriktirerek 20 ay içinde 1 BTC alınabiliyor.

1 Bitcoin alamayanlar minimum 10 TL yatırabilir

Asgari ücret ve dolar/TL’nin 7.50’nin üzerinde olduğu göz önünde bulundurulduğu zaman, 1 Bitcoin almak uzun soluklu bir sürece dönüşüyor. Fakat Bitcoin almak isteyen yatırımcılar, kripto para borsalarına minimum tutar olan 10 TL bile yatırarak Bitcoin sahibi olabiliyor. Bu durumda, istenen miktarda TL yatırılarak bir miktar BTC almak mümkün.

Ethereum almak isteyenler ne kadar çalışmalı?

Türkiye’de ETH almak isteyen bir asgari ücretli, ETH 4.750 TL olarak ele alındığında, yaklaşık 2 ay çalışması gerekiyor. Yukarıda kıyasladığımız ülkeleri de aynı şekilde Ethereum için uyarlarsak; ABD’deki bir vatandaşın 8.3 gün, Almanya’daki bir kişinin 6.6 gün ve son olarak Lüksemburg’daki asgari ücretlinin 5 gün çalışması ETH almak için yeterli oluyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!