Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avrupa Birliği Piyasa Gözetim Otoritesi Kripto Anlaşma Kurallarını Sıkılaştırıyor

The European Securities and Markets Authority (ESMA) (Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Kurumu) kripto para türev işlem sözleşmelerine karşı duruşunu katılaştırdı.

Salı günü yapılan bir açıklamayla, AB piyasalar gözetim otoritesi kripto paralar ile ilgili fark kontratları ürünlerinin kaldıraç limitini geçici olarak 2’ye 1 oranında düzenleneceğini söyledi. Bu hareketle perakende yatırımcılarının başlangıçta toplam fark kontratı değerinin yüzde 50’sini ödemekle yükümlü kılacağını göstermiş oldu.

Fark kontratlarında, imzalayan partilerden biri diğerine dayanak varlıkların değeri değişirse ödeme yapmayı kabul etmiş oluyor.

Bu kurumun yeni politikası,  kripto para birimlerinin volatilitelerinin fark kontratlarında dayanak varlığı olarak kullanılmasının perakende yatırımcıların korunmasının önünde büyük risk taşıdığını tartıştığı dönemler olan Ocak ayında başlattığı kamu oyu görüşlerini alma sürecinden sonra açıklandı.

O dönemin başlangıç kaldıracının 5’e 1 oranında olması yatırımcıların toplam fark kontratı değerinin sadece yüzde 20‘sini ödemesi gerektiği anlamına geliyordu. Kurum ise daha düşük bir kaldıraç limiti belirlemek (2’ye 1 veya 1’e 1) ya da bu ürünlerin dağıtım, pazarlama ve satışını tümden yasaklamak üzerine düşünüyordu.

Salı günü yapılan açıklamada ESMA, kripto paraların hala bir endişe konusu olacağını ve yatırımcıları korumak adına gelecekte daha katı önlemler alabileceğini belirtti.

Düzenleyiciler:

“Kripto paraların varlık sınıfı olmalarına özgü bazı özellikleri yüzünden onlara riskler toplamı tanımı yapan  fark kontratları gibi piyasa araçları yakından incelenecek ve ESMA daha katı önlemler alması gerekip gerekmediğini değerlendirecek.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yeni önlemler, kripto para piyasası perakende yatırımcıları tarafından büyümekte olan bir ilgi görürken geldi ve simsarlar ile satıcılar bu taleplere yeni ürünlerle yanıt verdi.

Örnek olarak bu Pazartesi, İsviçre bankası ve kıymet satıcısı Dukascopy, perakende müşteri hesapları üzerinden bitcoin/Amerikan Doları teklif ettiğini ve gelecekte dayanak kripto para varlıklarının alım ve satım imkanını sunmayı planladığını duyurdu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment