Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avrupa Komisyonu, Blockchain Servisleri Altyapısı’nı Geliştirmesi İçin Yedi Kuruluş ile Anlaştı

Avrupa Komisyonu, kıta genelindeki kamu hizmetlerini iyileştirmek için tasarlanmış Avrupa Blockchain Servisleri Altyapısı (EBSI) geliştirmesi için yedi şirket ile anlaşma sağladı.

  • EBSI için açılan ticarileşme öncesi tedarik (pre-commercial procurement) ihalesine giren yedi isimden biri, Tangle’ın geliştiricisi olan IOTA Foundation oldu.

  • Avrupa Komisyonu, ticarileşme öncesi tedarik modelini toplumsal sorunları inovatif yöntemlerle çözen kuruluşları fonlamak için kullanıyor.

  • Avrupa Blockchain Servisleri Altyapısı; Avrupa düzeyindekiler Avrupa Komisyonu‘nun, ulusal düzeydekiler üye devletlerin kontrolünde olmak üzere toplamda 36 tane node’un (düğüm) birbirine bağlanması suretiyle çalışıyor.

  • Eşten-eşe işleyen ağ; insanlara kimlik ve diploma bilgilerini sınır ötesi durumlarda idare etme, şirketlere fonlama alma ve ticari belgelerin kaydını tutma, farklı ülkelerin vergi dairelerine ise birbirleriyle veri paylaşma imkanı sunuyor.

  • Avrupa Komisyonu, EBSI’ın “yüksek hacim ve hız” gerektiren alanlarda kullanılmasını sağlayabilecek kuruluşları Kasım 2020’de toplamda 6.2 milyon euroluk bir bütçeyle ihaleye çağırmıştı.

  • Anlaşma sağlanan yedi kuruluş, sürecin üç ay sürmesi beklenen ilk aşamasında EBSI için geliştirdikleri çözümlerin tasarımlarını sunacak. İkinci aşamaya geçmeye hak kazanan dört kuruluştan birer prototip geliştirmesi, üçüncü aşamaya geçmeye hak kazanan iki kuruluştan ise projenin son halini hazırlaması beklenecek.

Görsel: Brüksel’deki Avrupa Komisyonu binasının önündeki bayraklar (Sébastien Bertrand/Flickr, görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir)
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!