Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avrupa Merkez Bankası Dijital Euro Projesini Başlattı

Avrupa Merkez Bankası (AMB), çarşamba günkü duyurusunda dijital euroya ilişkin müzakere sürecinin tamamlandığını ve araştırma sürecine geçiş yapılacağını açıkladı.

Avrupa Merkez Bankası nezdindeki araştırma sürecinin 24 ay süreceği ve süreç boyunca dijital euronun tasarımına ve dağıtımına ilişkin incelemeler yapılacağı açıklandı.

Bundan dokuz ay önce başlayan müzakere süreci boyunca dijital euro ile ilgili bazı deneyler yapılmış, vatandaşların ve uzmanların görüşleri alınmıştı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, süreç boyunca elde edilen bulgular sonucunda, “vites artırıp, dijital euro projesini başlatma kararı aldıklarını” açıkladı.

  • Dijital euronun hem Avrupa vatandaşlarının ihtiyacını karşılamasına hem de bir yandan yasa dışı aktivitelerin önüne geçme konusunda yardımcı olmasına öbür yandan finansal istikrara ve para politikalarına zarar vermemesine özen gösterilecek.

  • 24 ay boyunca odak grupları ile çalışılacak, bir dijital euro prototipi hazırlanacak ve bir kavram çalışması yürütülecek.

  • Dijital euronun Avrupa vatandaşlarına, aracı kurumlara ve genel ekonomiye karşı risk teşkil etmemesi için ne gibi bir yol izlenebileceği değerlendirilecek.

  • Şu ana dek dört farklı alanda deney yapıldığı, dijital euronun saniyede 40.000’den fazla işlem kapasiteli bir altyapıda çalışabileceği açıklandı.

  • Bu dijital euro altyapısının çevre dostu olacağı, bu altyapıda “saniyede binlerce işlem yapmak için harcanan enerjinin, Bitcoin gibi kripto-varlıkların enerji tüketiminin yanında göz ardı edilebileceği” belirtildi.
Görsel: European Central Bank projection in Germany (350.org/Flickr, görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir)
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!