Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avrupa Merkez Bankası Kripto Paraları Reddetmiyor

Bitcoin son zamanlarda medyada epey yer bulurken Avrupa Merkez Bankasından (ECB) da Bitcoin‘i ilgilendiren bir açıklama geldi. Daha önce birkaç kez blockchain teknolojisiyle ilgili yorum yapan merkez bankası, son zamanlarda kripto paraların yaşadığı gelişmelere karşı sessiz kaldı. Ancak bu sessizlik merkez bankasının yöneticilerinden Benoît Cœuré ile bozuldu. Cœuré yaptığı açıklamada kripto paraları “görmezden gelmediklerini” belirtti.

ECB Kripto Paraları Takip Ediyor

Avrupa Merkez Bankasının Bitcoin’i yasal olarak düzenleme yetkisi bulunmuyor. Yine de 29 Ekim’de Le Journal du Dimanche’a verdiği röportajda Cœuré, merkez bankasının kripto paraların gelişimini takip ettiğini söyledi ve Bitcoin’in şuanki durumunu yüzeysel boyutta değerlendirdi.

Avrupa Merkez Bankası an itibariyle kripto paraları Euro’ya bir tehdit olarak görmüyor. Cœuré kripto paraların “miktar bakımından sınırlı olduklarını ve finansal bir risk oluşturmadıklarını” belirtti.

Kripto Paralar Dünya Genelinde Takip Ediliyor

Cœuré:

“(Kripto paralar) finansal veya illegal açılarda risk oluşturan spekülatif finansal araçlar. Özellikle banknotlardan ve resmi paralardan uzaklaşan ülkelerde çok hızlı yayılabilecekleri için dünyadaki merkez bankalar kripto paraları yakından takip ediyorlar.”

İsveç gibi bazı ülkeler nakitsiz ödemelere ve kripto paralara doğru yönelmeye devam ediyor. Bu ülkelerin fiziki paralardan uzaklaşmaya başladığı söylenebilir. Bu yüzden genel anlamda merkez bankalar, kripto paraları “görmezden gelemezler”. Yine bu yüzden merkez bankalar kripto paraları yakından takip ediyorlar.

Cœuré kripto parayla ilgili yorum yapan ilk banka yetkilisi değil. Eylül ayında ECB başkan yardımcısı Vitor Constancio, blockchain’in “merkez bankanın ilkelerine tehdit oluşturmadığını” söylemişti.

Constancio’nun yorumlarının ardından ECB başkanı Mario Draghi, Avrupa Merkez Bankasının kripto paraları düzenleyecek ya da yasaklayacak bir yetkileri olmadığını belirtmişti.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment