Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avrupa SEC’nin Önüne Geçti: İlk Bitcoin ETF’i Borsada Listelendi! İşte İlk Tepki

Avrupa’nın ilk spot Bitcoin (BTC) ETF’i (borsa yatırım fonu) BCOIN, Euronext Amsterdam’da listelendi.

Varlık yönetim şirketi Jacobi Asset Management 15 Ağustos tarihinde yayınladığı basın duyurusunda, geçtiğimiz yıl onayını aldığı Avrupa’nın ilk gerçek spot Bitcoin ETF’i olduğunu söylenen Jacobi FT Wilshere Bitcoin ETF’in (BCOIN) Euronext’in Amsterdam biriminde listelendiğini bildirdi.

Fonun saklama partneri Fidelity Digital Assets olurken piyasa yapıcılığı rolünü ise ticaret şirketi Flow Traders’ın üstlendiği belirtildi. Ayrıca yine ticaret şirketleri Jane Street ve DRW’nin de fonda yetkili katılımcı olarak bulunduğu aktarıldı.

ETF, Guernsey Finansal Hizmetler Komisyonu (GFSC) tarafından regüle edilirken performans göstergesi olarak FT Wilshire Bitcoin Karma Fiyat Endeksi kullanıyor.

ETF’in bunun yanı sıra çervesel, sosyal ve yönetişimsel (ESG) uyumu ile de dikkatleri celp etti. BCOIN’in sahip olduğu “Yenilenebilir Enerji Sertifikası” sayesinde şirketlerin Bitcoin avantajlarından faydalanırken ESG hedeflerinde de ilerleyebilecekleri vurgulandı. BCOIN’in dekarbonizasyon stratejisi aracılığıyla SFDR Madde 8 uyumlu ilk dijital varlık fonu olduğunun altı çizildi.

Jacobi Asset Management CEO’su Martin Bednall konu hakkında yaptığı yorumda, piyasada işlem gören ve Bitcoin ETF olarak adlandırılmasına rağmen esasında ETN (borsada işlem gören senet) olduklarına dair söylemlerini yineledi. Bednall ayrıca ETF konusunda ABD’den önde olmalarının da heyecan verici olduğunu söyledi.

Euronext Amsterdam verilerine göre BCOIN ilk işlem gününü 20,05 dolardan açtı. Ancak söz konusu fonun şu an için büyük bir ilgi görmediği gözlemleniyor. Şimdiye kadar yalnızca iki işlem olurken biri 100 adet alım diğeri ise yalnızca 1 adet alım olarak gerçekleşti.

Öte yandan BCOIN ETF’inin ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na yapılan başvurular için bir ön izleme olacağı düşünülüyor. SEC’nin kaygılarının gerçekleşmemesi durumunda onaya daha ılımlı bakabileceği öngörülüyor.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) halihazırda önünde bulunan spot Bitcoin ETF başvurularını onaylayacağı yönündeki tahminler giderek artsa da bugüne kadar herhangi bir onay verilmedi. SEC geçtiğimiz hafta Cathie Wood’un yatırım şirketi Ark Invest tarafından yapılan bir spot Bitcoin ETF başvurusuna dair vereceği kararı ertelemişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!