Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avustralya Ekonomik Durgunluğu Önlemeye Çalışıyor

Covid-19 geçtiğimiz son birkaç hafta içerisinde küresel piyasalara eşi benzeri görülmemiş zararlar verdi. Bu süreç içerisinde faiz oranları düştü, hisseler değer kaybetti, tahvil getirileri azaldı, altın fiyatı bile bir süreliğine düşüşe geçti.

Bu virüsten en ağır şekilde etkilenen ülkelerden biri Avustralya oldu. Aslında Avustralya’daki Covid-19 vakalarının sayısı özellikle İtalya ve Çin gibi ülkelerdeki kadar yüksek değil. Ancak ülkedeki insanlar şimdiden salgının hızlıca yayılması ihtimaline karşı önlem almaya başladılar. Ülkedeki panik öyle bir raddeye geldi ki insanlar tuvalet kağıdı alabilmek için kavga etmeye başladılar.

Resesyon Riski

Avustralya Hükümeti bu durumu kontrol altına alabilmek için harekete geçti. Zaten küresel piyasalarda yaşanan gelişmelerden endişe duyan hükümet yetkilileri, ülkedeki panik halinin ekonomiye ağır bir darbe vurmasından korkuyorlar.

Avustralya Hükümeti ülkedeki paniği biraz olsun azaltabilmek için birkaç saat önce bir duyuru yayınladı ve Covid-19 hastalarının sağlık masrafları için 2.4 milyar dolarlık bir bütçe ayırdığını açıkladı. Sky News editörlerinden Andrew Clennell’in açıklamalarına göre:

Hükümet sağlık yardımı ve yaşlı bakımı için yüz milyonlarca dolarlık bir bütçe ayırıyor. Ayrıca bakım evlerine de krizle başa çıkabilmeleri için destekte bulunuluyor.

Para Dağıtacak

Avustralya Hükümeti olası bir ekonomik durgunluk durumunu önleyebilmek için daha radikal bir karar daha aldı. Hükümet ülkedeki belli başlı vatandaşlara 500 dolarlık ödeme yapacak.

Avustralya’daki emeklilik ödeneğinden maaş alan vatandaşlara ve küçük ölçekli işletmelere 500 dolarlık nakit para yardımı yapılacak. Başbakan Scott Morrison liderliğindeki hükümet, bu nakit yardımıyla birlikte Corona Virüs paniğinin biraz kontrol altına alınabileceğine inanıyor.

Andrew Clennell’in açıklamalarına göre bu nakit yardımı hükümete toplamda 20 milyar dolara patlayabilir. Ancak hükümet buna rağmen bu parayı göze alıyor. Clennell, hükümetin bu hamlesini şöyle yorumluyor:

Bu kadar büyük bir yardım planının hazırlamış olması gösteriyor ki hükümet, Corona Virüsün ekonomik durgunluğu tetiklemesinden gerçekten korkuyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment