Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC), Kripto Para Dolandırıcılığı Reklamları Nedeniyle Meta’ya Dava Açtı

Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC), kripto para dolandırıcılığı reklamları nedeniyle Meta’ya dava açtı.

ACCC, 18 Mart tarihinde yayınlanan duyuruya göre Avustralyalı tanınmış kişilere yer verilen kripto dolandırıcılığı reklamlarını sosyal medya platformu Facebook‘ta yayınlayarak “yanlış, yanıltıcı veya aldatıcı” davranışlarda bulunduğu iddiasıyla Meta Platforms ve Meta Platforms İrlanda‘ya dava açtı.

Duyuruda kripto para birimlerine veya para kazanma planlarına yatırımı teşvik eden reklamların, Facebook kullanıcılarını reklamı yapılan planların iş adamı Dick Smith, TV sunucusu David ve eski NSW Başbakanı Mike Baird gibi reklamlarda yer alan tanınmış kişilerle ilişkili olduğuna inandırmaya çalıştığını iddia eden ACCC, planların aslında dolandırıcılık olduğunu ve reklamlarda yer alan kişilerin bunları hiçbir zaman onaylamadığını söyledi.

Duyuruya göre reklamlar, Facebook kullanıcılarını reklamda yer alan ve bir kripto para birimini veya para kazanma planını destekleyen halk tarafından tanınan kişilerin alıntılarını içeren sahte bir medya makalesine yönlendiren bağlantılar içeriyordu. Kullanıcılar daha sonra bu planlara kaydolmaya davet ediliyordu. Ardından sahte planlara para yatırmaya ikna etmek için yüksek baskı taktikleri kullanan dolandırıcılar, kayıt olan kullanıcılarla iletişime geçiyordu.

Meta’nın platformda yayınlanan bu reklamlardan sorumlu olduğunu ve şirketin reklamları kaldırmayarak finansal olarak kazanç sağladığını öne süren ACCC Başkanı Rod Sims;

Facebook algoritmalarını kullanarak bir reklamdaki bağlantıya tıklama olasılığı en yüksek olan kullanıcıları reklamın web sayfasına ziyaret etmelerini sağlamak, Meta’nın işinin önemli bir parçasıdır. Reklamlardaki web sitelerine yapılan bu ziyaretler, Facebook için önemli bir gelir sağlıyor.

açıklamalarında bulundu.

Şikayette, Meta’yı geri bildirimlere rağmen bu reklamları kaldırmaya yönelik bir girişimde bulunmamakla suçlayan ve şirketin bu davranışının Avustralya Tüketici Yasasını (ACL) veya Avustralya Menkul Kıymetler ve Yatırımlar Komisyonu Yasasını (ASIC Yasası) ihlal ettiğini savunan ACCC, Federal mahkemeden belirtilmemiş beyanlar, ihtiyati tedbirler, cezalar, masraflar ve diğer emirlerin uygulanmasını istiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!