Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Azerbaycan Gümrük İşlemlerinde Blockchain Kullanacak

Azerbaycan Hükümeti, gümrük işlemlerini daha verimli bir şekilde yürütebilmek için Blockchain teknolojisinden faydalanmayı düşünüyor.

Teknoloji dünyasının dev isimlerinden IBM, Ekim 2018’de Azerbaycan Merkez Bankası ile bir anlaşma yapmıştı. Azerbaycan bu anlaşma doğrultusunda önümüzdeki beş yıl boyunca Blockchain teknoloisi belli başlı alanlarla entegre etmeye çalışacak. IBM de Azerbaycan’a bu süreç boyunca yardımcı olacak.

Yerel kaynaklar tarafından yapılan habere göre Azerbaycan Hükümeti kısa süre önce IBM ile yeni bir anlaşmaya daha vardı. IBM bu anlaşma sonucunda Azerbaycan’daki kargo işlemlerini takip edebilmek için Blockchain’den faydalanmayı deneyecek.

Azerbaycan’daki Devlet Gümrük Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Səfər Mehdiyev, IBM ile yapılan bu anlaşmanın duyurusunu kısa süre önce gerçekleşen IT/TI Konferansı’nda yaptı. Mehdiyev’in açıklamalarına göre geliştirilecek bu yeni sistem, Azerbaycan Hükümetinin gümrük işlemlerine ilişkin verileri “online bir veritabanından almasını” sağlayacak. Kendisinin konu hakkındaki yorumu şu şekilde:

“Bu sistem gümrük hizmetlerinin kalitesini artıracak ve hem girişimcilerin hem de gümrük yetkililerinin işine yarayacak.”

Blockchain teknolojisinin gümrük işlemleri için kullanılabileceği zaten biliniyordu. Şu ana dek bu doğrultuda adım atmış ülkeler arasında ABD de yer alıyor. ABD Hükümeti geçtiğimiz ağustos ayında bu konuyla ilgili yeni bir proje oluşturmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment