Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bank of America: Bitcoin Balonu Çoktan Patlamaya Başladı

Bir grup Bank of America Merrill Lynch (BAML) araştırmacısı bitcoin‘in ”tarihteki en büyük varlık fiyatı balonlarından” birisi olduğunu savunmakta.

Pazar günü Bloomberg tarafından yayınlanan bir habere göre, baş yatırım stratejisti Michael Hartnett tarafından yönetilen takım, 2017 yılına kadar %60 düzeltme  gören güncel bitcoin pazarının çoktan patlamaya başlayan bir balon olduğunu belirtecek kadar ileri gitti.

Banka,ünlü the Mississippi Company, 18. yy’daki South Sea Company , altın, 1929 ABD Borsası ve 1637’deki Hollanda Lale Balonu finansal deliliklerinin/balonlarının bitcoin ile kıyaslamasının yapıldığı bir  çizelge yayınladı.

 

Yayınlanan bu çizelge gösteriyor ki bitcoin balonu önemli bir kar marjı oranıyla en yüksek varlık fiyatına sahip. Araştırmacıların aktardığına göre, Bitcoin zirve noktasında, fiyatı üç yıl öncesine göre neredeyse 60 katı artış gösterirken Hollanda lale fiyatları sadece 40 katı civarında bir artış gösterebilmiş.

Coindesk‘in Bitcoin Fiyat Listesi’ne bakarak (Bitcoin Price Index) bitcoinin Aralık 2017 civarında 19,738$ gibi bir fiyatla zirve yaptığını görebiliriz. Basın saatine göre ise $6,859 civarlarında seyretmekte.

BAML’nin çizelgesi, ünlü finans balonlarının yükselişlerinin yanı sıra fiyatlarının çakılmasından sonra düşük seviyelerden seyirlerine devam ettiklerini gösteriyor.

Bu durum şimdiye kadar Bitcoin için geçerli olmadı. Bu güncel bitcoin balonu ne tarihin ne de bitcoin’in -en büyük balonu- durumunda. Bitcoin’in fiyatı çakılmadan önce 2010 ve 2011 yıllarında 11$ seviyelerine çıkarak 120 kat artış gösterdi. 2013 ve 2014 yıllarındaki yükselişi bile şimdiki rekabetçi piyasa ortamından daha yüksek bir sevideydi.

Araştırmanın sonuç kısmında, 2017 yılında gerçekleşen bitcoin balonu ile daha önceki yıllarda gerçekleşen balonların kıyaslanamayacağından bahsedildi. Sebep olarak ise geçmiş yıllarda piyasa değerinin günümüze göre daha düşük olması ileri sürüldü.

Aynı faktör bitcoin ve borsanın kıyaslanmasını da mantıksız kılıyor. Örneğin, 1929 yılı Ağustosunda, New York Menkul Kıymetler Borsası listemelesi enflasyona oranla 1 trilyon doların üzerindeydi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment