Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bankacılık Krizinin Kazananı Bitcoin Son 10 Ayın Zirvesinde!

Bitcoin (BTC), 2022 yılının haziran ayından beri ilk defa 27.000 doları aşarken bankacılık iflasları ve likidite krizleri nedeniyle tekrardan güvenli liman olarak görülüyor.

Bitcoin 2022 yılının haziran ayından beri ilk defa 27.000 doları aşarken global çaptaki merkezi kurumlar, finansal krizlerin çözümü için çalışmalara devam ediyor. Geçen hafta yaşanan ABD merkezli Silicon Valley Bank (SVB) ve Signature Bank’ın iflasının ardından geleneksel piyasalar adeta bir endişe ve kaos ortamına sürüklendi.

Global finans sistemi tüm bu endişelerin gölgesinde toparlanmaya çalışırken yatırımcılar güvenli liman olarak benimsedikleri altın ve Bitcoin’e yöneldi. Geçtiğimiz bir haftalık periyotta altın ve Bitcoin fiyatında ciddi artış yaşandı. Bitcoin, 1 hafta içerisinde %35,5 yükseliş performansı sergilerken altın %7’ye yakın yükseldi. Öte yandan kripto para piyasasının toplam değeri son 1 haftada 270 milyar dolar arttı.

FED kaos ortamını dindirmek için son 4 aylık para yakım işlemini geriye alır nitelikte bir hamle yaparak piyasaya 300 milyar dolar likidite ekledi. FED’in bu hamlesinin ardından Covid-19 pandemisi döneminde piyasaya para sürülmesinin üzerine Bitcoin’in ralli yaşaması akıllara geldi.

Uzmanlar, yaşanan bu geri dönüş ve analistler tarafından yapılan FED’in bir sonraki toplantıda faiz artırımlarına bir müddet ara verebileceği tahminleri doğrultusunda, Bitcoin için önümüzdeki günlerde yeni bir ralli yaşanabileceğini öne sürüyor.

Geçmişe bakıldığında, 2008 yılında benzer şekilde ABD merkezli bankaların iflas etmesinin ve beraberinde makroekonomik bir krizin yaşanmasının Bitcoin’in doğuşunu tetikleyen en kritik olaylardan biri olması da uzmanların görüşünü doğrular nitelikte gözüküyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!