Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Belarus Kripto Paralar İle Alakalı Yeni Standartları Belirledi

Kripto para ile alakalı aktiviteleri yasallaştırmadan kısa bir süre önce, Belarus’un kripto paralar ile alakalı yeni muhasebe standardları belirledi. Tokenleri kazanımları ve kullanım alanlarına göre sınıflayan yeni tasarıda aynı zamanda Blockchain temelli firmaların, denetleme kuruluşları ile paylaşması gereken bilgilere de yer verildi. Yasanın 28 Mart’ta çıkacak başkanlık kararnamesi ile, yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Yasa Neleri İçeriyor?

Belarus’un başkenti Minsk’te yer alan Maliye Bakanlığı, kripto para transferlerinin muhasebesini tutacak yeni bir standard geliştirdi. Tasarıda, henüz Belarus’ta yasal bir ürün olmayan kripto paralardan açıkça bahsedilmese de, birçok otoriteye göre bu yasa; tamamen kripto paralar göz önünde bulundurularak çıktı.

Bakanlık kararnamesinde aynı zamanda token satışı yapacak kurumların Maliye Bakanlığı’na karşı yükümlülükleri de açıkça belirtilirken, bu yasaların banka veya hükümet kurumlarından ziyade, özel kuruluşları kapsayacağı da bakanlık tarafından yapılan ek bir açıklama ile ifade edildi.

Tokenleri kazanım ve kullanım amaçlarına göre sınıflayan yeni tasarıda ICO’lardan sonra dağıtımı başlayan tokenlerin, yatırım sınıfına alındığı belirtildi. Aynı zamanda ekonomideki dolaşım süresi 12 ayı geçen tokenler uzun dönem, 12 aydan az olan tokenler ise kısa dönem finansal yatırımı olarak kendi arasında gruplandırılmış durumda. Ayrıca, tüm bu firmaların hesapları da özel kurallara göre düzenlenmek zorunda.

Herhangi bir ICO sonucu bir borsa ya da yatırımcının kendisi tarafından satın alınan tokenler ”Mal” sınıfına girerken, bu ürünlerin banka veya kredi kardı hesaplarında da belirtilmesi şart koşuldu. Ancak eğer bir kripto para veya token, madencilik işlemi veya iade sonucu elde edildiyse, bu kez onun ismi de daha farklı bir şekilde ancak yine aynı hesap tiplerinde belirtilecek.

Diğer Değişiklikler

Tüm değişiklikler aynı zamanda ülkedeki diğer kurumları da ilgilendiriyor. Özellikle bireysel muhasebe hesaplarını yakından ilgilendiren gelişmelere göre, Belarus Maliye Bakanlığı; kripto paralar ile iş yapan tüm şirketlerin muhasebe detaylarını periyodik bir şekilde bakanlık ile paylaşmasını şart koştu. Edinilecek bilgiler arasında tokenlerin tipleri, ne kadar bulundurulduğu ve ne için kullanıldığı olacak.

Belarus’ta Aralık ayında başkan Alexander Lukashenko tarafından imzalanan bir başka kararnamede ise kripto para alakalı aktivitelerin yasallaştırılması, ICO’lar, borsa açmak için gerekli hükümler ve şartlar ve madencilik operasyonları gibi konular açıklığa kavuşturulmuştu. 28 Mart’ta yürürlüğe girecek yasa, aynı zamanda vergilendirme ve diğer konularda da karışıklığı ortadan kaldıracak ve 2023 yılına kadar geçerli olacak.

Bu hamleler ile birlikte, son dönemde sıklıkla duyduğumuz düzenleme haberleri, Avrupa’da ilk kez Belarus’ta tam anlamıyla hayata geçmiş olacak. Özellikle bu kararnamenin, tokenler ve kripto paralar konusunda sınırlamadan çok teşvik ve zaten olması gereken bir takım kuralları içermesi de, sektörün gelecekteki durumu açısından umut verici olarak nitelendirilebilir.

Ülkedeki ilgili kurumlara kaydını tamamlamış her bir girişimci kişi veya kurumun, Belarus’ta kripto para ticareti veya Blockchain temelli bir şirket kurmasının ve yürütmesinin yolu artık sonuna kadar açılırken, tüm bu olumlu gelişmelere karşın kripto paraların şu aşamada ülkede kullanımı şu an için sınırlandırılmış durumda. Bilindiği üzere Belarus’ta kripto paralar, henüz yasal bir ödeme yöntemi olarak kabul görmüş değil.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment