Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance Bitcoin ve Altcoin Piyasalarını Değerlendirdi

Binance, paylaştığı bir blog yazısında Bitcoin fiyatını yükseltebilecek faktörleri sıraladı. Koronavirüs salgını, ekonomide daralma ve ABD ekonomi teşvik paketi belirsizliği gibi nedenlerle düşüşe geçen ABD doları, Binance’e göre yatırımcıları Bitcoin’e yönlendiren temel faktör oldu.

Kripto para piyasaları, Bitcoin ve ETH’nin son dönemde yaşadığı düşüşlerin ardından büyük darbe aldı. Fakat kripto para borsası Binance’in analizine göre, piyasadaki zayıflığa rağmen yatırımcılar kazanç elde etme fırsatı buldu ve altcoinlere olan talep yükseldi. Özellikle Uniswap (UNI), Binance üzerinde %1000’in üzerinde değer kazanarak piyasaya pozitif etki yaptı. Binance borsasındaki vadeli işlemlerin hacmi de 176 milyar doları geçerek pozitif havayı destekledi. Bitcoin’in volatilitesi oldukça düşük olduğundan da yatırımcılar altcoinlerdeki açık pozisyonların sayısını artırma eğilimi gösterdi.

BTC Futures
BTC Futures

Eylül ayında Bitcoin %7.5 gerilerken Ethereum da %17 oranında düştü. Kripto para piyasalarında görülen aşağı yönlü fiyat hareketliliği, küresel borsa ve özellikle altında görülen geri çekilmelerin ardından yaşandı. Koronavirüs pandemisi, ekonominin daralması, ABD ekonomi teşvik paketi konusundaki belirsizlikler sonrasında ABD doları performansını yükseltmeyi başardı. Küresel ekonomiyi çevreleyen belirsizlik dalgası nedeniyle yatırımcılar gözlerini yeniden dolara çevirdi.

Bitcoin’de Bullish Sinyaller

Göstergeler orta vadede Bitcoin için olumlu sinyaller verdiğinden yatırımcıların son dönemde yaşanan piyasa düşüşlerinden pek de etkilenmediği görülüyor. Boğa piyasalarında kaçınılmaz olarak düzeltme görüldüğünden yatırımcılar için satın alma fırsatları doğabilir. Örneğin, 2017 boğa piyasası görüldüğü zamanlarda Bitcoin fiyatı %30’un üzerinde değer kaybetmişti. Fakat bu değer kaybıyla birlikte yükseliş eğilimi de artmıştı ve alım fırsatı doğmuştu. Sonuç olarak da Bitcoin tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 20.000 dolara kadar yükselmişti. Binance analizine göre buna benzer bir durumun yaşanması mümkün olabilir.

Bitcoin’i Şekillendiren Temel Unsur ABD Doları

ABD Doları, 2020 yılında Bitcoin’in iyi performans göstermesini sağlayan en önemli faktör oldu. Dolarda görülen satış baskısıyla birlikte güvenli yatırımlara yönelen yatırımcılar, Bitcoin gibi alternatif varlıklara yöneldi. Borsalardaki düzeltme, Bitcoin’i de etkileyerek BTC fiyatını %18 oranında düşürdü ve 9.800 dolar seviyesine çekti. Binance üzerinde BTC vadeli işlemleri 3 aylık bazda %12’den %-0.1’e geriledi. Binance’te görülen sert düşüşün sebebi olarak yatırımcıların riskten korunmak istemesi gösteriliyor.

DeFi Piyasaları da Piyasa Düşüşlerinden Etkilendi

Hızlı bir gelişme gösteren DeFi platformlarında bulunan tokenlar, panik satışlarından etkilenerek eylül ayında büyük bir düşüş yaşadı. Örneğin, SushiSwap (SUSHI), değerinin %70’inden fazlasını kaybederken Chainlink (LINK) de eylül ayında %30’un üzerinde düştü. Diğer zayıf performans gösteren DeFi tokenları arasında LEND (%27), MKR (%16) ve COMP (%45) bulunuyor. Platformda yaşanan sert satışlardan önce, platformun DeFi protokollerinin Total Value Locked (TVL) değeri 2 Eylül’de 9 milyar doları geçmişti. Bunun nedeni olarak da geleneksel borsalarda artan likidite ve Sushiswap’te görülen belirsiz bir yükseliş gösteriliyordu. Kripto borsalarında geri çekilmeler başladığında ise DeFi platformlarında bulunan akıllı sözleşmelerin TVL değeri de düşüşe geçerek 9.7 milyar dolardan 7.7 milyar dolara geriledi. Sektöre olan güvenini toplayan yatırımcılar, yeniden işlem yapmaya başlayarak TVL değerini 11 milyar doların üzerine çıkarmayı başardı.

TVL DeFi
TVL DeFi

DeFi platformlarında Uniswap 2.11 milyar dolar, Maker 1.93 milyar dolar, Aave 1.52 milyar dolar ve son olarak Curve Finance 1.22 milyar dolar değerinde TVL değerine sahip.

Yatırımcılar Kısa Vadede Çeşitli Fırsatlar Elde Etti

Binance, piyasalardaki zayıflığa rağmen yatırımcılar için finansal varlık çeşitliliğini artırma çabalarını sürdürdü ve Uniswap (UNI) tokenlarını listeleyen ilk borsalardan biri oldu. Binance Futures, şu anda UNI, LINK, DOT gibi popüler tokenları listeleyen büyük borsalardan bir tanesi. Bu da Binance’in piyasa koşullarından bağımsız olarak kazançlarını korumasına ve büyütmesine katkıda bulundu. Binance, bunun bir sonucu olarak da yatırımcıların Binance üzerinde alım/satım fırsatlarını her zaman yakalayabileceğini söylüyor.

Binance’in pazar payı, ağustostan bu yana %29.5’ten %31.2’ye yükseldi. Son dönemlerde kripto para piyasasında görülen düşük volatilite ele alındığında Binance’in iyi bir başarı gösterdiği söylenebilir. Binance Futures üzerindeki günlük işlem hacmi, eylül ayı boyunca 5.7 milyar doların üzerinde seyretti. Platformdaki açık pozisyonların sayısı da yükseliş trendini takip etti. Ek olarak eylül ayında Binance üzerinde gerçekleşen BTC vadeli işlemleri, 176 milyar doların üzerinde bir işlem hacmine sahip.

BTC işlem hacmi

Altcoin Binance

Binance üzerinde bulunan açık pozisyonlar, yatırımcıların duyarlılığını incelemek adına Binance tarafından incelendi. Bitcoin açık pozisyonları eylül ayında %53’ten %42’ye düştü. Buradaki düşüş, işlem hacminde görülen düşüşü de destekler nitelikte. Sonuç olarak da yatırımcıların çoğunlukla altcoinlerde bulunan açık pozisyonları yükselttiği ve değeri düşük olan altcoinleri kovaladığının bir göstergesi.

Birçok analist, orta ve uzun vadede kripto para piyasası için iyimser. Binance’e göre, Bitcoin’in trend yönünü takip ederken yatırımcılar makroekonomik verileri de takip etmeye devam etmeli. ABD doları, Bitcoin’i yükselten en büyük itici unsur olduğundan doların performansına da dikkat edilmesi gerektiği ifade edildi. Aynı zamanda dolarda görülebilecek bir zayıflık veya satış baskısı, Bitcoin gibi varlıklar için yeni bir satın alma dalgasını tetikleyerek boğaları sahneye çağırabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!