Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance, BSC’deki Rug Pull’ların ‘Geri Sarılmayacağını’ Açıkladı

Binance, Binance Smart Chain’in tek bir otoriteye bağlı olmadan çalıştığını ve BSC tabanlı bir projenin hack saldırısına uğraması vb. sebeplerle blockchainin ‘geri sarılmayacağını’ açıkladı.

Ethereum tabanlı merkeziyetsiz uygulama (DeFi) projelerinde olduğu gibi, Binance Smart Chain tabanlı projelerde de rug-pull veya hack saldırısı gibi olaylar yaşanabiliyor. Örneğin, BSC tabanlı bEarn Fi’a, bu ayın başında yapılan bir saldırı, 11 milyon dolar zarar ile sonuçlandı.

Bunlar “BSC’ye özgü şeyler değil”

Binance’te iş geliştirme koordinatörü olarak görev alan Samy Karim, Consensus 2021 etkinliğinde yaptığı açıklamalarda Binance Smart Chain’in herkese açık bir yapıda çalıştığını ve isteyen herkesin BSC tabanlı bir proje geliştirebileceğini söyledi.

Binance Smart Chain tabanlı DeFi uygulamalarında yaşanan güvenlik açıklarından bahseden isim, “DeFi ekosistemindeki hack saldırıları ve güvenlik açıkları ne yeni ortaya çıkıyor, ne de Binance Smart Chain’e özgü şeyler.” dedi.

The Block ekibinden Igor Igamberdiev, geçen hafta yaptığı bir açıklamada DeFi hackerlarının yaptığı saldırıların, bu projelere şu ana dek toplamda 370 milyon dolar civarında zarar vermiş olabileceğini söyledi.

Binance, blockchaini ‘geriye sarmayacak’

Düşük işlem ücretleriyle ön plana çıkan Binance Smart Chain, Ethereum killer platformlardan biri olarak anılıyor. Karim, son dönemlerde Binance Smart Chain’deki kurumsal kullanıcılardan özellikle işlem gizliliğine yönelik talep görmeye başladıklarını açıkladı.

Binance Smart Chain takipçilerinin merak ettiği bir diğer konu, platformun merkeziyetsizlik düzeyiyle ilgili. Proof-of-Staked-Authority (PoSA) algoritmasıyla çalışan BSC, Binance Coin sahipleri arasından seçilmiş 21 tane düğüm operatörü tarafından kontrol ediliyor. Binance’in bu validatörlerle arasındaki bağlantı, merkeziyetsizliğe ilişkin soru işaretleri doğuruyor.

Merkeziyetsizlik konusuyla ilgili DeFi saldırıları özelinde bir açıklama yapan Karim, Binance Smart Chain’in, BSC tabanlı bir DeFi projesine saldırıldıktan veya bu projede herhangi bir güvenlik ihlali tespit edildikten sonra “geri sarılmayacağını (rollback)” söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!