Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance CEO’su Merak Edilen Soruları Yanıtladı: İşte Öne Çıkan Noktalar!

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’in CEO’su Changpeng Zhao (CZ), bugün katıldığı bir soru-cevap etkinliğinde önemli açıklamalarda bulundu.

Changpeng Zhao, Twitter üzerinden bugün katıldığı AMA etkinliğinde kullanıcılardan gelen soruları yanıtladı.

BRC-20 tokenları ve Ordinals hakkında ne düşünüyor?

CZ, kendisine yöneltilen BRC-20 sorusu hakkında her ne kadar kaçamak cevaplar verse de özellikle birkaç noktaya parmak bastı. BRC-20 furyası esnasında Bitcoin ağında yaşanan tıkanıklığa değinen CEO, Binance’in o günlerde işlemleri durdurmaktan başka şansı olmadığını dile getirdi. CZ, ağ üzerinde yaşanan tıkanıklığı popüler bir restoranın kapısında oluşan kuyruğa benzetti.

Bitcoin ağındaki tıkanıklık konusunda herhangi bir kuruluşun, şirketin ya da ekibin yapabileceği pek bir şey yok. Bu tıpkı çok popüler bir restoranın dışında uzun bir kuyruk görmek gibi, bazen bunu görmek iyi bir şeydir çünkü o restoranın gerçekten popüler olduğunu bilirsiniz. Dürüst olmak gerekirse, hepimiz farklı şekillerde bu tıkanıklığı gidermeye çalışabiliriz. Bence Ethereum bu konuda yardımcı oluyor çünkü artık Bitcoin’den biraz yük alıyorlar. Bu Bitcoin maksimalistlerinin istediği bir şey olmayabilir ama endüstri büyüdükçe alternatiflere yönelim kaçınılmaz.

CZ, BRC-20 gibi dikkat çeken akımların sektörde daima var olduğunu ve olmaya devam edeceğini vurgularken yatırımcıları kendi araştırmalarını yapmaları konusunda uyardı. Öte yandan BRC-20 üzerindeki Ordinals NFT‘leri hakkında konuşan CZ, kendisinin şimdiye kadar hiç NFT almadığını belirtti.

Bu tür protokoller daima piyasada görülebilir. Ne olduklarını detaylı bilmiyorum ama denemek ve öğrenmek gerekiyor. Tabii ki de risk faktörünü unutmadan. Öte yandan ben hiçbir zaman NFT satın almadım. Sanat koleksiyoncusu değilim, ama bu değerli olmadığı anlamına gelmez. Ve son olarak, bankacılık tarafında düzenleyici ortamdaki son değişiklikler göz önüne alındığında, aracı kurumlara ulaşmak daha zor hale geldi.

Paxos ve BUSD gelişmeleri

ABD’nin baskıları üzerine geçtiğimiz aylarda Paxos’un Binance USD (BUSD) ihracını durdurma kararı aldığını hatırlatan bir dinleyici, CZ’ye konu hakkındaki görüşlerini sordu. CZ, durumun farkında olduğunu ve en iyi alternatifler için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Öte yandan yaşanan son gelişmeler ışığında aracı kurum olarak işlev görecek bankalara ulaşmanın giderek zorlaştığını dile getirdi.

Paxos ile ilişkimiz hala iyi. Sadece yetkililer tarafından daha fazla BUSD basmama emri verildi, bu da temelde dolaşımdaki arzın, piyasa değerinin vb. eninde sonunda yavaşça düşeceği anlamına geliyor. Bu noktada birkaç farklı alternatif üzerinde çalışıyoruz. Yine de biz yeni ortaklar bulmayı başardık ve bunlar çok yakın zamanda işlev görmeye başlayacaklar. Yani evet, bazen kaybedersiniz, bazen kazanırsınız.

Ledger’ın  endişeleri gidermesi gerekiyor

Son dönemlerde Ledger’ın gizli anahtar şifrelerini (seed key) kopyalarını 3 farklı kurumda saklama kararı ve kimlik doğrulması konusundaki güncellemeleri hakkında soru yönelten bir dinleyici, CZ’nin konu hakkındaki düşüncelerini merak ettiğini belirtti. CZ, Ledger’ın sektör için kritik bir aktör olduğunu belirtirken yapılan son hamleleri doğru bulmadığını belirtti.

Bu konuda bir soru geleceğini biliyordum ve açıkçası cevaplaması biraz zor. Ledger ekibi piyasayı domine ediyor ve çok önemli bir soruna yenilikçi bir çözüm getirdiler. Bu konuda saygıyı hak ediyorlar. Fakat bence en son hamleleri çok faydalı bir çözüm getirmiyor. Bu nedenle, başlangıçtaki rotalarında kalmalarının bir şekilde geri dönüp endişeleri gidermelerinin daha iyi olacağını düşünüyorum. Öte yandan bu karar tamamen onlara ait. Bu durumdan rahatsız olan kullanıcılar başka donanım cüzdan alternatiflerine yönelebilirler.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!